27 Април 2024 г. Събота

ДПС скочи и срещу идеята на Москов за 6 месеца срок за неплащащите за здраве

2015-02-03 17:42:20
ДПС обяви, че идеята да се спрат детските за родителите на малолетните майки е дискриминация. 

Предложението беше обявено вчера от социалния министър Ивайло Калфин, според когото родителите на малолетните майки не трябва да получават детски за тях.

"Намеренията на Ивайло Калфин са дискриминационни и противоконституционни“, обяви бившият социален министър Хасан Адемов. Според него за всички е ясно, че родителите на малолетните майки и сега няма как да получават детски, защото децата им няма как да ходят на училище.

Според Адемов е дискриминация и това, че детето, което е основният носител на подкрепата, ще бъде ощетено. ДПС дадоха да се разбере, че не подкрепят традицията „деца да раждат деца“, но са категорични, че проблемите могат да се решат с превенция, а не със санкции. Движението обвини управляващите, че са стигнали до идеята за тази мярка заради прегръдката си с Патриотичния фронт.

ДПС видя дискриминация и в идеята да се развива тридетният модел. Партията на Местан се обяви и против идеята на здравния министър Петър Москов да се дадат шест месеца за изплащане на неплатените здравни осигуровки. Според предложението за промяна, прието от МС, здравно неосигурените ще имат половин година да платят дължимите вноски за три години, за да се върнат в системата. Изтече ли срокът, ще са дължими всички вноски назад.
„В предложенията на здравния министър няма такива, които да стимулират коректните платци, и такива, които да накарат хората, които не си плащат, да си плащат“, каза Адемов.

Според ДПС и в закона за училищното образование има дискриминационни елементи по отношение на обучението на майчин език. Партията на Лютви Местан призова за консултации с останалите сили в парламента по управленската програма на кабинета и поиска тя да бъде дебатирана в пленарната зала.

ДПС отново постави въпроса за отговорността за Възродителния процес. 

„Обстоятелството, че ние продължаваме да говорим за възродителния процес означава най-малкото, че има нерешени проблеми в оценката и наше задължение е да говорим и действаме, докато те намерят задоволително отношение“, каза Алиосман Имамов. 

Според него трябва тези, които носят вината за Възродителния процес, да понесат своето наказание.

ДПС не оцени положително свършеното от кабинета по време на последните бедствия. 

„Управляващите вършат неща, които провокират сериозна форма на медийно отразяване“, каза Имамов. Той обвини властта в липсата на предварително организирани действия.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати