Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Окт 17
Начало arrow България arrow Критично ниво на Тунджа при Елхово

Критично ниво на Тунджа при Елхово

  Print E-mail
2015-02-03 10:16:45
източник: news.bg

2 сантиметра остават до преливането на р. Тунджа при Елхово, там днес положението ще е критично. Това съобщи в студиото на БТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
По думите й 270 човека вече са евакуирани, а други 222 ще бъдат изведени от домовете си в рамките на деня.

Павлова посочи, че в страната има още няколко проблемни района - Девин-Доспад, Обзор и Слънчев Бряг, Кърджалийско и Пчеларово.

По думите й основна причина за бедствието са огромните валежи, които за часове запълват обема на язовирите.

Общо в шест общини са обявени извънредни мерки заради наводненията.

В Родопите само в община Девин остава в сила бедственото положение. Най-сериозна е ситуацията вБургаско, Добричко. Тежко е и в района на Варна, където се наложи евакуация на част от населението заради очаквана снощи приливна вълна, както и превантивно взривяване на диги.

Десетки жители на села от областите Варна, Добрич и община Сатовча прекараха нощта извън домовете си заради страх от наводнения и свлачища.

Приливната вълна на р. Камчия се размина, но хората от Величково, Гроздьово, Дъбравино и Цонево бяха превантивно евакуирани. 
Язовир "Цонево
" продължава да прелива, но реката е овладяна - след два пробива в дигите, водата изтича към обработваеми земи и не застрашава самите населени места.

Язовир "Камчия" не прелива, но все още има риск за най-далеч разположения яз. "Тича". Неговото ниво е постоянно като има риск от рязко покачване днес привечер.

На евакуираните села е осигурена полицейска охрана.

50 души са евакуирани от добричкото село Одринци. Тази сутрин започва евакуацията и на останалите жители на селото. Целта е да започне изпускане на язовира в близост до селото с максимална мощност.

В момента нивото на яз. "Одринци" се е покачило с 15 сантиметра и остава само метър и половина празен обем.

За 24 часа щетите по пътната инфраструктура са за над 12 млн. лева, каза още Павлова. По думите й ще се търси финансиране от Фонд „Солидарност".

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?