25 Април 2024 г. Четвъртък

БСП предлагат икономико-социален дебат, обяви Драгомир Стойнев

2015-02-01 15:03:25

БСП иска широк дебат с всички политически сили за икономико-социалния път, по който ще се развива страната в следващите години. 
За това настоя бившият енергиен министър Драгомир Стойнев в Пловдив на семинар на левицата.

Кабинетът „Орешарски" стабилизира икономиката, но политически не оцеля, изтъкна той. Социалистът припомни, че предишното управление към декември 2013 е постигнало дефицит от 1,7%, а фискалният резерв е достигнал 9 милиарда лева в края на юли 2014. Освен това, предишната власт размразила социални плащания, а и разкрила  50 хиляди нови работни места за 5 месеца. Отпуснати са 160 милиона лева за реформа в Спешната помощ.

В същото време кабинетът "Борисов 2" увеличил рисковете за икономиката и представил  най-слабата управленска програма за последните 20 години.

Най-слабата част е в областта на инвестициите, коментира Стойнев. Виждал се в нея отказ от борбата с престъпленията, ощетяващи бюджета, няма и политика за насърчаване на потреблението. Червените вече са готови с ляв план за развитие на държавата. Лявата алтернатива на БСП предвижда и пътна карта за развитие на държавата, стана ясно от думите на Драгомир Стойнев.

Програмата на ГЕРБ е програма на имитации, смята и Корнелия Нинова. В 10 страници от програмата, където са социалните мерки  имало намерения за планове, концепции, анализи, общо 17. Нищо е тази програма, категорична бе социалистката. В програмата на ГЕРБ се предвиждало да се разкрият само 12 200 работни места, а 46 000 хора ще минат през обучение.

По пенсионната реформа, червените са за това да се стабилизира пенсионната система, а в НОИ трябвало да има пари. Трябва да се актуализират настоящите пенсии, каза Нинова. Настоящите пенсии, по мнението й, не били адекватни.

Червените са за увеличаване на процента на осигурителната вноска за първия стълб между 1% или 2%.

Системата на пенсионното осигуряване в България се основава на развитието на т. нар. три стълба. Първи стълб е задължително държавно пенсионно осигуряване като елемент на Държавното обществено осигуряване.

Втори стълб  е допълнително задължително пенсионно осигуряване в пенсионни фондове, управлявани от лицензирани пенсионноосигурителни дружества. Трети стълб е допълнително доброволно пенсионно осигуряване в пенсионни фондове, управлявани от лицензирани пенсионноосигурителни дружества.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати