26 Април 2024 г. Петък

Борисов с призив: Ако сме мили на Русия, да дадат газа на цената за Германия

2015-01-30 17:10:48
Плащаме най-скъпия газ в Европа и се надявам съседите ни да не се възползват от желанието да бъде наказана България. Това каза премиерът Бойко Борисов пред представители на Американската търговска камара, пред които говори за приоритетите на кабинета през 2015 година.

"Ако това се допусне, би означавало, че не сте ни партньори. България не трябва да бъде наказана. Няма да е честно към българите, че това е нашият избор, в същото време да ни падат проектите и да губим пари", посочи Борисов във връзка с проекта за газопровод "Южен поток", за който Русия обяви от Турция, че спира, за да строи "Турски поток".

Той подчерта, че българите обичат Русия. „Ако сме толкова мили на Русия, да ни дадат газта на цената, на която дават на Германия. Когато става дума за такива огромни пари от България, ще си отстояваме интереса, дори и да паднем от власт", каза още Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че правителството максимално ще подпомага всеки инвеститор. „Искам да се спазват правилата. Народът ни гледа", заяви още премиерът пред американските фирми.

По думите му доказали сме, че страната ни е от най-стабилните евроатлантически партньори.

За енергетиката Борисов каза още, че водим дела в Женева за милиарди евро относно ядрената централа в Белене. Вярно е, че ние нямахме пари да строим, но и огромни пари сме дали. Сега доколкото разбирам от срещата между руския и турския президент в Анкара, Турция ще строи четири ядрени руски реактора. Може ли НАТО-вска България да не го прави, а НАТО-вска Турция да го прави? Това е въпрос, който чака отговор от нашите европейски и американски партньори", заяви Борисов. 

Премиерът обясни, че енергийният борд, създаден от служебното правителство, е изиграл своята роля.

"Енергийната комисия, съвместна между България и САЩ, ще продължи работата на Енергийния борд. В момента ние сме на много по-високо ниво - енергийна комисия, съвместна между България и САЩ. Другия петък е крайният срок за състава на комисията. Тя ще има възможност да продължи работата на Енергийния борд във всички сектори и то на много по-професионално, работно и прагматично ниво", обясни Борисов.

По думите му практиката показва, че "Цанков камък" ще се изплати за около 3000 години.

"Сега АЕЦ "Козлодуй" с цените, които им се дават от независимия регулатор, буквално се източва централата - взима се на много ниска цена енергията. Много е трудно да стабилизираме енергетиката", коментира още Борисов.

По думите му друг е въпросът, че енергийната ефективност на българските сгради и изобщо на потреблението е най-ниската в Европа и затова правителството е приело програмата за саниране на сградите.

"Единият реактор в "Козлодуй" работи, само за да покрива загубите в сградите и мрежите", оцени премиерът.

Борисов заяви, че се надява "с това революционно развитие на технологиите", да се намери технология, която да гарантира безопасен добив на шистов газ, но дотогава остава мораториумът.

Премиерът посочи още, че България има много добър президент в лицето на Росен Плевнелиев. "Вярно е, аз си го харесвах много като министър, но мисля, че се справя много добре като президент. Уважаваме се като институции. След две години и половина ще правим оценка и тогава всяка партия ще решава как да подхожда", допълни Борисов.

По думите му, идването на СИРИЗА на власт в Гърция не значи, че за една нощ съседите ни са станали леви. „Това е тежък наказателен вот. Те идват на мястото на лявата партия ПАСОК”, коментира Борисов предсрочните парламентарни избори в Гърция.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати