18 Април 2024 г. Четвъртък

Прокуратурата се оборудва за започване на собствени разследвания

2015-01-30 12:19:30

Родното държавно обвинение стартира тригодишен проект за повишаване на своите капацитет и успеваемост при разследванията.

Прокуратурата ще се сдобие с оборудване за провеждане на разследвания срещу организираната престъпност и ще съхранява по-качествено доказателствата си. Инициативата е на стойност почти 1 милион швейцарски франка и се осъществява по Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

За мен реализирането на точно такъв проект е авторитет, привилегия и поредната заявка на прокуратурата за избрания път към реформи и качествена работа. Това е една стъпка към по-ефективна съдебна система, заяви задоволството си главният прокурор Сотир Цацаров.

Проектът ще цели увеличаване капацитета на разследването и наказателното преследване на криминални престъпления, предимно свързани с организираната престъпност.

Основният приоритет ще бъде осигуряване възможността напрокуратурата за провеждане на самостоятелно разследване - затова се предвижда снабдяването със специализирано техническо и криминалистично оборудване за разследване, което ще е към Националната следствена служба. Прокуратурата очаква и дългосрочно да подобри възможностите си за събиране и опазване на доказателствата при разследване.

Акцент ще се постави и върху методите за проследяване, замразяване и конфискуване на пари и престъпления, свързани с пране на финансови активи. Внимание ще бъде обърнато и върху трафика на хора и конфискуването на активи, придобити при трафик на хора - ще се идентифицират причините, създаващи затруднения при разследването на случаи на международен трафик, ще се разработи и оперативен механизъм за взаимодействие.

Екипи от магистрати и експерти ще работят по всички дейности, залага се на партньорството с ДАНС, МВР, Министерството на правосъдието, НАП, международни организации и други.

Посланикът на Швейцария у нас Денис Кнобел увери, че тези реформи ще атакуват едни от основните проблеми в държавното обвинение. Като малка и неутрална страна Швейцария не би искала и могла да притиска България към промени, но сме склонни да допринесем за такива, щом вие ги желаете, гарантира за съдействието на родината си посланикът.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати