25 Април 2024 г. Четвъртък

С обвинения за провокация във ВСС започна изборът за председател на ВКС

2015-01-29 10:41:18
Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че според заключенията от доклада на ЕК за правосъдието няма отличници. Най-високата оценка в доклада на ЕК е 4.50, коментира Цацаров публикувания вчера документ.

Според него констатациите на Комисията са обективни. Той обяви още, че е удовлетворен от написаното в документа, предаде БТА.

Преди избора на председател на ВКС днес Цацаров коментира още, че не участва в слуховете за предрешеност на избора. Кандидати за поста са Лозан Панов и Павлина Панова.
Главният прокурор обяви, че следващата седмица ще бъде представен експертен проект за специализирана структура за противодействие на корупцията на вниманието на партиите в НС и на премиера. Той съобщи, че предложенията за минимални промени в НПК, които ще направи прокуратурата, ще бъдат насочени най-вече към „превенция на масовото явление за осуетяване на влезлите в сила присъди“.

По-рано в съобщение от прокуратурата обявиха, че оценяват мониторинговия доклад на ЕК като максимално реалистичен и обективен, включително за постигнатото от българската прокуратура. Неоспорим е обаче общият извод за бавен напредък и недостатъчна решителност за реформи.

Противодействието на корупцията като държавна политика, а и като работа на прокурорските органи, търпи основателни критики, а организираната престъпност действително „продължава да бъде проблем” у нас, изтъкват още от прокуратурата.

Според държавното обвинение прехвърлянето на отговорност или омаловажаването на проблемите е толкова вредно, колкото и самоцелните критики, както и опитите полезните решения да бъдат блокирани с конюнктурна политическа риторика.

Макар изборът за председател на ВКС днес да се следи с особено внимание заради вчерашния доклад на ЕК, членовете на ВСС си размениха обвинения за провокация в началото на заседанието.

Това стана, след като Юлия Ковачева предложи все пак да се обсъди възможността да се гласува с бюлетини. Поводът - многото критики срещу системата за гласуване, която използва ВСС.

Колегата й Ясен Тодоров обаче видя провокация в това изказване. "Не мога да разбера защо трябва да се внася напрежение. Има членове на ВСС, които работят против интересите на съвета и интересите на България. Те имат специална цел. Някои членове умишлено гласуваха повече от един път при даден избор", коментира Тодоров.

След него Галина Карагьозова заяви, че не е съгласна с репликата на Тодоров, това според нея е нескрито обвинение. Калин Калпакчиев все пак предложи да се обсъди възможността да се гласува с бюлетини. Петима членове на съвета подкрепиха идеята, 16 бяха против, двама се въздържаха.
източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати