Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Април 3
Начало arrow Политика arrow Премиерът по адрес на Енерго-Про: Мислят ли си, че им вярваме?

Премиерът по адрес на Енерго-Про: Мислят ли си, че им вярваме?

  Print E-mail
2015-01-28 23:05:13
източник: dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов видя повтарящ се умишлено сценарий в напрежението около сметките за ток в Североизточна България, където част от абонатите получиха две фактури с един и същ срок за плащане.

„Аз съм убеден, че това не са случайни неща”, признава днес министър-председателят по време на заседанието на правителството, става ясно от стенограмата от него. Борисов съобщава и че във Фейсбук вече има групи, в които варненци се подготвят за протест на 1 февруари. „Това е абсолютен умисъл за мен, отново във Варна – повтаря се абсолютно същият сценарий”, казва премиерът.

Напрежението около сметките за ток избухна преди дни, когато се разбра, че част от потребителите на електроенергия в Североизточна България са получили две фактури с един и същ срок за плащане. Заради скандала депутатите от енергийната комисия привикаха спешно шефовете на ЕРП-та на изслушване, на което директорът на Енерго-Про обяви, че проблемът е софтуерен. .
По време на днешното заседание енергийният министър Теменужка Петкова информира министрите за разговорите с ЕРП-тата и проверка на министерството в Енерго-Про във Варна. Тя обяснява, че става дума за 67 000 клиенти на дружеството, получили по две фактури. Според Енерго-Про те са ощетени на случаен принцип.

„И защо не на всички потребители?”, пита Борисов и припомня, че при февруарските протести през 2013 г. 20 на сто от абонатите получили високи сметки. „ без да имаме никаква вина”, възмущава се премиерът. „, недоумява още Борисов.

Енергийният министър му отговаря, че от Енерго-Про са обяснили, че са избрани точно тези 67 000 абонати, защото дружеството не разполага с достатъчен брой отчетници, които да могат така да разпределят времето си, че да отчетат всички потребители в рамките на 31-дневния период, който се изисква по закон.

„Нали не си мислят, че им вярваме?”, пита Борисов. „Мисля, че не си мислят подобно нещо”Нали не си мислят, че това обяснение на някого може да свърши работа? Случаен принцип – на най-бедните, които веднага това им се отразява и излизат на улицата? Това ли е случайният принцип?”

Енергийният министър обяснява, че дори и дружеството да има кадрови проблем, това не трябва да се отразява на потребителите и на спокойствието в страната.

„Безсилна ли е държавата?“, „Държавата на колене ли е?“, „Държавата в някаква уйдурма ли е с електроразпределителните дружества?“, не спира да се възмущава Борисов.

В темата се включва и здравният министър Петър Москов, който припомня, че на едно от последните заседания на кабинета миналата година вицепремиерът Томислав Дончев е предупредил, че има сигнали за завишени сметки. Тогава енергийният министър извика представители на дружествата и те обявиха предварително, че такова нещо няма да има.

„Тогава те декларираха пред държавата, че ще спазват закона. Тоест джентълменската договорка, че това няма да продължава, е нарушена от тяхна страна и според мен не следват разговори, а следват наистина сериозни санкции”Далеч съм от мисълта да обиждам, да гоня или да влизам в реториката на други по отношение на инвеститорите, но аз мисля, че просто трябва да бъдат принудени да спазват правилата, договорите, законите, за което джентълменските ни отношения дори не са нужни”. 

Социалният министър Ивайло Калфин също коментира темата. Той уточнява, че трябва да се каже ясно, че хората вече няма да бъдат карани да плащат повече от това, което показва електромерът им и че електроразпределителните дружества ще бъдат наказани.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?