29 Март 2024 г. Петък

Премиерът по адрес на Енерго-Про: Мислят ли си, че им вярваме?

2015-01-28 23:05:13

Премиерът Бойко Борисов видя повтарящ се умишлено сценарий в напрежението около сметките за ток в Североизточна България, където част от абонатите получиха две фактури с един и същ срок за плащане.

„Аз съм убеден, че това не са случайни неща”, признава днес министър-председателят по време на заседанието на правителството, става ясно от стенограмата от него. Борисов съобщава и че във Фейсбук вече има групи, в които варненци се подготвят за протест на 1 февруари. „Това е абсолютен умисъл за мен, отново във Варна – повтаря се абсолютно същият сценарий”, казва премиерът.

Напрежението около сметките за ток избухна преди дни, когато се разбра, че част от потребителите на електроенергия в Североизточна България са получили две фактури с един и същ срок за плащане. Заради скандала депутатите от енергийната комисия привикаха спешно шефовете на ЕРП-та на изслушване, на което директорът на Енерго-Про обяви, че проблемът е софтуерен. .
По време на днешното заседание енергийният министър Теменужка Петкова информира министрите за разговорите с ЕРП-тата и проверка на министерството в Енерго-Про във Варна. Тя обяснява, че става дума за 67 000 клиенти на дружеството, получили по две фактури. Според Енерго-Про те са ощетени на случаен принцип.

„И защо не на всички потребители?”, пита Борисов и припомня, че при февруарските протести през 2013 г. 20 на сто от абонатите получили високи сметки. „ без да имаме никаква вина”, възмущава се премиерът. „, недоумява още Борисов.

Енергийният министър му отговаря, че от Енерго-Про са обяснили, че са избрани точно тези 67 000 абонати, защото дружеството не разполага с достатъчен брой отчетници, които да могат така да разпределят времето си, че да отчетат всички потребители в рамките на 31-дневния период, който се изисква по закон.

„Нали не си мислят, че им вярваме?”, пита Борисов. „Мисля, че не си мислят подобно нещо”Нали не си мислят, че това обяснение на някого може да свърши работа? Случаен принцип – на най-бедните, които веднага това им се отразява и излизат на улицата? Това ли е случайният принцип?”

Енергийният министър обяснява, че дори и дружеството да има кадрови проблем, това не трябва да се отразява на потребителите и на спокойствието в страната.

„Безсилна ли е държавата?“, „Държавата на колене ли е?“, „Държавата в някаква уйдурма ли е с електроразпределителните дружества?“, не спира да се възмущава Борисов.

В темата се включва и здравният министър Петър Москов, който припомня, че на едно от последните заседания на кабинета миналата година вицепремиерът Томислав Дончев е предупредил, че има сигнали за завишени сметки. Тогава енергийният министър извика представители на дружествата и те обявиха предварително, че такова нещо няма да има.

„Тогава те декларираха пред държавата, че ще спазват закона. Тоест джентълменската договорка, че това няма да продължава, е нарушена от тяхна страна и според мен не следват разговори, а следват наистина сериозни санкции”Далеч съм от мисълта да обиждам, да гоня или да влизам в реториката на други по отношение на инвеститорите, но аз мисля, че просто трябва да бъдат принудени да спазват правилата, договорите, законите, за което джентълменските ни отношения дори не са нужни”. 

Социалният министър Ивайло Калфин също коментира темата. Той уточнява, че трябва да се каже ясно, че хората вече няма да бъдат карани да плащат повече от това, което показва електромерът им и че електроразпределителните дружества ще бъдат наказани.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати