Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Фев 22
Начало arrow Свят arrow Западът е подготвил за Русия най-страшното наказание

Западът е подготвил за Русия най-страшното наказание

  Print E-mail
2015-01-28 22:52:23
източник: dnes.bg

Подновяването на бойните действия в Източна Украйна, в причастност към което Западът подозира Русия, върна на дневен ред въпроса за нови санкции, пише Утро.ru.

“Изразяваме безпокойство във връзка с влошаването на сигурността и хуманитарната ситуация в Източна Украйна. Осъждаме смъртта на мирни жители по време на безразборния обстрел на украинския град Мариупол на 24 януари 2015 г.“, заявиха лидерите на страните от ЕС, възлагайки на външните министри да изготвят отговор на възобновяването на бойните действия, включително и под формата на нови санкции срещу Русия. 

Въпросът ще бъде обсъден на среща на министрите на външните работи на страните от ЕС. Предполага се, че министрите ще обсъдят възможността за разширяване на списъка с лица, компании и банки, обхванати от санкциите, както и изключване на Русия от системата SWIFT.

По-рано в САЩ заговориха за готовност за налагане на допълнителни санкции срещу Русия. Въпреки мнението на редица експерти, че мерките за въздействие върху Русия с изключение на най-радикалните са изчерпани, по думите на американския финансов министър Джейкъб Лю САЩ разполагат с достатъчно инструменти за засилване на санкциите срещу Русия. 

„Ясно виждаме, че санкциите действат и наистина разклащат  /руската/ икономика, имаме в запас още много инструменти. Днес няма да ги изброявам, но такива има. Взаимодействаме си с нашите приятели в Европа и в цял свят. Колективно наложихме най-сложните санкции, които някога са били разработвани, така че те да имат максимално въздействие върху Русия и колкото е възможно по-слабо въздействие върху останалия свят“, обясни Лю. 

В създалата се ситуация обаче, когато нещата в руската икономика не вървят много добре, от всички възможни мерки наистина действена може да се окаже само изключване на Русия от системата за разплащане SWIFT. 

Въпросът е, че съществуващите руски системи могат да заменят SWIFT на вътрешния пазар, но те не могат да осигурят възможност за международни разплащания. Имайки предвид, че руската икономика остана експертно-суровинна, подобна стъпка може да доведе страната до икономически колапс. Естествено, съществуват схеми за международни разплащания чрез трети страни, но предвид тяхната сложност и тромавост те не могат изцяло да поддържат руския износ. 

За значимостта на SWIFT за руската икономика много красноречиво се изказа миналата седмица в Давос шефът на банката ВТБ Андрей Костин. „, обясни банкерът. 

Руският премиер Дмитрий Медведев реагира вчера рязко на възможността за изключване от SWIFT. Съдейки по думите му, Русия няма какво да противопостави на подобно решение на Запада освен съмнителни мерки, подобни на лятното продуктово ембарго. „Ще поживеем – ще видим какво ще се случи, но естествено в случай на приемане на подобни решения бих искал да отбележа, че нашата икономическа реакция, а и изобщо всяка друга реакция, ще бъде без ограничения“, заяви Медведев. В какво точно ще се изрази това „без ограничения“, остава само да предполагаме. 

От друга страна, съвсем не е факт, че този път Западът непременно ще побърза да изключи Русия от SWIFT. Преди всичко това е свързано с много нееднозначната позиция по руско-украинския въпрос в самата Европа. Наложените по-рано санкции срещу Русия се превърнаха в сериозен удар по бизнеса в редица страни от ЕС, във връзка с което много от тях настояват за отмяна на санкциите изобщо. Очевидно е, че в създалата се ситуация санкциите няма да бъдат отменени, но и единно мнение за нови ограничения в ЕС няма да успеят да постигнат. Европейците прекрасно разбират, че изключване от SWIFT ще удари техния собствен износ за Русия и вноса на руски петрол и газ. 

Теоретично САЩ могат и сами да изключат Русия от SWIFT. Такова изключване обаче ще се отнася само за руско-американските разплащания, които не са толкова големи, колкото разплащанията на Русия и Европа. 

Мнозина експерти не вярват във възможността за изключване от SWIFT. „Струва ми се, че тази заплаха е малко преувеличена, на такава мярка няма да отидат – заяви по радио „Ехото на Москва“ Сергей Дубинин, бивш председател на руската централна банка. - Много пъти на различно равнище представители на Русия и на банковия сектор са казвали, че това ще е равносилно на пълен бойкот на всички икономически връзки на нашата страна. Това наистина би била пълна, поне търговска, икономическа война с Русия“. 

По думите на Дубинин до момента подобна мярка е била прилагана само веднъж – по отношение на Иран. „За тази цел беше необходимо съгласието на всички членове на Съвета за сигурност на ООН – обясни експертът. - Не е изключено обаче компанията SWIFT да отиде на тази мярка, ако всички страни от европейската общност, САЩ и други присъединили се към санкциите държави поискат това, но това не е еднозначно предсказуемо решение“.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Американският Сенат прие резолюцията, ограничаваща правото на президента Доналд Тръмп да използва военна сила срещу Иран - според документа, той няма да може да предприема такива ...
  Новини Турция ще предприеме конкретни действия, за да гарантира, че силите на режима на Башар Асад ще се оттеглят от зоната до наблюдателния пост в северозападната сирийска провинция Идлиб до края ...
  Новини Европейският парламент обсъжда отношенията си с Великобритания. Това сочи програмата на започващата днес седмична сесия на евродепутатите в Страсбург.Това е първото заседание на Европейския ...
  Новини Пентагонът хвърля $ 5млрд. за борба с Русия и Китай. За целта ще бъдат засегнати редица програми на американската армия. Това разкрива в. "Уолстрийт джърнъл".Водещият делови вестник е ...
  Новини Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Гърция играе "нечестна игра", след като тя покани командира на Либийската национална армия фелдмаршал Халифа Хафтар в Атина за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?