Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Фев 27
Начало arrow Свят arrow "Независимая газета": В Югоизточна Украйна се възцарява "бойната логика на ...

"Независимая газета": В Югоизточна Украйна се възцарява "бойната логика на войната"

  Print E-mail
2015-01-27 15:01:42
източник: dnes.bg

В Югоизточна Украйна се възцарява "бойната логика на войната", пише "Независимая газета".

Тази логика "се развива по свои специфични закони и външно няма почти никаква връзка с политическата надстройка и събитията, довели до конфликта", посочва руският вестник.

На фронта според него се очертава явно надмощие на сепаратистите, водещи все по-активни нападателни действия.

"От гледна точка на военната наука решението е вярно" - военният потенциал на силите на Киев далеч надхвърля бойните възможности на отцепниците. А превантивните удари означават да овладееш инициативата, пояснява изданието, цитирано от Би Би Си.

В редакционен коментар то разсъждава защо руската власт не смята за необходимо да се оправдава заради украинската си политика.

Западните правителства и голяма част от политическите елити не вярват, че сепаратистите в т. нар. Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР) действат без помощта, знанието, дори и без преките указания на Москва. Всеки военен успех на противниците на Киев се тълкува като "продължение на руската агресия". 

Смята се, че след Крим Русия иска да отнеме от Украйна нова част от територията й или да затвърди по силов път влиянието си в тази страна. Според Запада всичко това е неприемливо поведение и повод за наказание.

Специфичното тук е, че Русия не полага особени усилия да разубеди западните политици и обществеността. Официално се заявява, че Русия не е страна в конфликта, изтъква се липсата на преки доказателства за участието й във войната. "Но в крайна сметка Москва просто отхвърля обвиненията, без да се отрече от заявената интерпретация на събитията", подчертава всекидневникът.

Той цитира социологически данни, според които 66 на сто от хората в Русия днес не се тревожат от мнението на Запада за присъединяването на Крим към федерацията. А 79 на сто смятат, че най-големите западни страни са противници на Русия, стремят се да решават проблемите си за нейна сметка и при сгоден случай накърняват интересите й.

"При всяко положение общественото мнение и над 80-процентното доверие към Владимир Путин му дават мандат за конфликт със Запада. Вече не е от голямо значение колко убедително звучи в чужбина руската гледна точка. Най-важното е как звучи тя вътре в страната", добавя "Независимая газета".

Според руския лидер "киевските власти отказват да вървят по пътя на мирното уреждане, не искат да решават с политически средства" конфликта в страната. А Киев е използвал примирието само за да прегрупира силите си и е подновил военните действия, отбелязва "Росийская газета".

"Путин нарече конфликта в Донбас гражданска война", информира в заглавие мрежовото издание "Утро". "Комерсант" пише за "крайно резките изявления и инициативи, разменени вчера между руските и украинските власти". Владимир Путин "по-специално (.. .) обвини официален Киев, че има влечение към силовите методи и интернационализира конфликта в Източна Украйна", припомня вестникът.

За президента е очевидно "кой всъщност воюва там" – "до голяма степен това са т. нар. доброволчески националистически батальони", които "по същината си вече не са армия, а (. . .) чуждестранен натовски легион", цитира "Комерсант" изказването на Путин пред студенти.

Киев съзря в тези думи продължение на "идеологическата война". И още вчера във Върховната рада бе внесен законопроект на правителството, който дава възможност самопровъзгласените ДНР и ЛНР да бъдат признати за терористични организации. А
основното искане на Москва е тъкмо Киев пряко да контактува с техни представители, посочва изданието.

Путин нарече украинската армия чуждестранен натовски легион "не само за да покаже в чий интерес тече войната в Украйна. Важно е да се напомни на украинските властници, че Русия, а в скоро време и украинският народ ще се отнасят към тях като към предатели на националните интереси", напомня електронният "Взгляд".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи вчера като "глупости" твърдението на Путин, че украинската войска е "натовски легион". Чуждестранните сили в Украйна са руски, това е и проблемът, посочи Столтенберг.
 
Западът ще възприеме острите думи на Путин като "обвинение срещу НАТО, че дава пряка военна подкрепа на официален Киев", прогнозира политологът Фьодор Лукянов. Според него обаче Западът няма да промени подхода си и да се меси директно в украинския военен конфликт - предстои "поредният рунд в размяната на
пропагандни изявления".

Вчера Украйна въведе режим на повишена готовност за извънредна ситуация. Москва е готова да отвърне със смекчаване на миграционното законодателство. Владимир Путин предложи на украинските граждани да се спасяват от мобилизация на руска територия, пише изданието.

"Мнозина (в Украйна) вече бягат от мобилизация, гледат да се изселят в Русия, да изчакат тук известно време. И добре правят. Защото просто ги бутат под куршумите като пушечно месо", обяснява руският президент, цитиран в "Комерсант".
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Американският Сенат прие резолюцията, ограничаваща правото на президента Доналд Тръмп да използва военна сила срещу Иран - според документа, той няма да може да предприема такива ...
  Новини Турция ще предприеме конкретни действия, за да гарантира, че силите на режима на Башар Асад ще се оттеглят от зоната до наблюдателния пост в северозападната сирийска провинция Идлиб до края ...
  Новини Европейският парламент обсъжда отношенията си с Великобритания. Това сочи програмата на започващата днес седмична сесия на евродепутатите в Страсбург.Това е първото заседание на Европейския ...
  Новини Пентагонът хвърля $ 5млрд. за борба с Русия и Китай. За целта ще бъдат засегнати редица програми на американската армия. Това разкрива в. "Уолстрийт джърнъл".Водещият делови вестник е ...
  Новини Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Гърция играе "нечестна игра", след като тя покани командира на Либийската национална армия фелдмаршал Халифа Хафтар в Атина за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?