25 Април 2024 г. Четвъртък

Близнашки тръгва отново да прави референдум за задължително гласуване

2015-01-27 09:18:46

Предложението за референдум, касаещ задължителното гласуване и подписката за свикването му, трябва да бъдат внесени наново.

Това стана ясно от думите на служебния премиер Георги Близнашки в ефира на БиТиВи.

Ситуацията около работата на инициативния комитет сеусложнила прекомерно, тъй като след като се обърнали към ВАС за оспорване на решението на предходния шеф на парламента Михаил Миков, делото не било насрочено в кратки срокове, а едва за септември 2014 г.

Припомняме, че референдумът беше поискан от президента Росен Плевнелиев, а после служебният премиер Георги Близнашки инициира подписка за свикването му. Близо 600хиляди бяха събраните подписи за референдум. Проверката на ГРАО обаче стопи подписката до 463 хиляди души. След като тогавашния председател на НС Михаил Миков отказа на Близнашки, въпросът бе поставен за решаване пред ВАС.

Близнашки поясни, че впоследствие са му предложили споразумение с новоизбрания настоящ председател на НС Цецка Цачева. Тя обаче се придържала към принципната позиция, която Близнашки намира за правилна, а именно, че всички инициативи, внесени в предходния парламент, трябва да бъдат внесени наново. Така предложението за референдум трябва да бъде поставено на масата пак, а също и подписката да бъде събрана още веднъж.

"Имаме обществено очакване, че изборната реформа трябва да се осъществи и при новото съотношение на силите в НС може", коментира Близнашки.

Промените, които Близнашки предлага, според него ще предадат друга картина на народното представителство. Служебният министър-председател очевидно е разгледал правителствената програма на мнозинството и подчерта, че е предвидено да има референдум за задължителното гласуване заедно с местните избори.

"Съпротивата за задължителното гласуване ще бъде огромна, добре е да има референдум, за да се чуе гласът на гражданите", смята той.

Близнашки увери, че навсякъде където гражданите са задължени да гласуват, се наблюдава бърз ефект.

"Аз съм твърд поддръжник на парламентарната форма на управление и знам , че истински реформи могат да се предприемат от стабилно правителство", каза Близнашки, допълвайки, че оценката му за кабинета "Борисов" 2 не може да бъде друга освен положителна, защото правителството беше сглобено по труден начин.

Според служебния премиер правителството е набелязало верните ориентири и макар и трудно, постига вътрешно съгласие, за да върви напред. "Много се надявам да издържат поне до местните избори", посочи Близнашки и допълни, че при достатъчно разум, може да изкара и пълен мандат.

Не бе подмината и актуалната тема за управленската програма на кабинета. "Може би у нас се създаде една погрешна практика, управленската програма да се представя не при създаването на правителството, а по в по-късен етап, след 2 -3 месеца", коментира Близнашки. За пример той изтъкна Западна Европа, където програмата се представя още при гласуването на правителството.

По повод новия евродоклад, в който от Брюксел са по-снизходителни към " активната" прокуратура, а по-остри към "бавния" съд, Близнашки коментира, че критиката еориентирана срещу предходното правителство. Той се надява правителството на Бойко Борисов да предприеме реформи.

Близнашки упрекна френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който хвърли светлина върху съдебната ни система и "гнилите ябълки" в нея. "Това, което не мога да одобря като конституционалист, е появата на френския посланик по официалните медии", каза служебният премиер. Според Близнашки Кабан е имал предварителни разговори с официални фактори в държавата и именно те е трябвало да се намесят и да дадат импулса за сериозни разговори по тези проблеми.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати