20 Април 2024 г. Събота

Българите доплащат за лекарства най-много в ЕС

2010-09-11 22:18:00
В България пациентите плащат повече от половината цена на лекарствата, които използват, а в страните от Европейския съюз общественото финансиране е средно 80% от цената на медикамента. Това съобщиха от Асоциацията на фармацевтичните производители в България.

По техни данни за миналата година българите са платили около 790 млн.лв за медикаменти с рецепта, а здравната каса - около 620 млн.лв.

Друг проблем за пазара на лекарствата в България е високият данък добавена стойност (ДДС) за лекарствата - 20%, колкото за всички стоки и услуги, обяви директорът на асоциацията Деян Денев.

В останалите европейски страни данъкът върху лекарствата е по-нисък, отколкото за другите стоки - в повечето случаи между 5 и 10 %. Това означава, че като се махне ДДС, лекарствата у нас са най-евтини ЕС, твърдят от асоциацията.

В средата на миналата година България за първи път се е опита да въведе европейския принцип да се поема лечението на толкова пациенти, колкото имат нужда, напомни Деян Денев. По думите му подготвения сега нов пакет от промени в три наредби на здравното министерство ще възстановят принципа "лекуваме в рамките на бюджета".

Според него има и други причини, които ще доведат до по-често и по-високо заплащане от страна на пациента. Като такива той посочи мерките на държавата за намаляване на разходите, стимулирането на генеричните продукти за сметка на оригиналните, както и факта, че здравната каса поема една и съща сума за лекарства с еднакво активно вещество, но различни други субстанции.

Прогнозирахме, че и тази година ще има ръст на пазара на продуктите, които имат отношение към здравеопазването, и това се случи, каза Кунчо Трифонов от асоциацията. Той отчете, че за първите шест месеца на тази година спрямо същия период на миналата този пазар бележи ръст от 10%. В аптечния пазар увеличението е с 13 на сто, а при закупените от болниците лекарства няма увеличение. Това означава, че болните все по-често купуват медикаменти сами и ги носят в болничните заведения, коментира Трифонов.

Причината, според производителите на лекарства, да се увеличава продажбата на медикаменти въпреки кризата е, че в България нуждите на хората от здравеопазване (лекарства и болнично лечение) са удовлетворени едва наполовина и пациентите осигуряват самостоятелно това, което могат сами, а именно - лекарствата.

Другата причина е структурата на населението, което е застаряващо. Колкото повече средства се дават за лекарства, толкова по-малко средства са нужни за болнично лечение, напомниха от асоциацията.

Кризата ударила и пазара на хранителни добавки
Кризата е ударила пазара на хранителни добавки, които за първото шестмесечие на 2010г. нямат ръст, защото тези продукти се водят част от стила на живот, коментира Деян Денев. Според него ще може да се говори за излизане от кризата когато продажбите на хранителни добавки тръгнат нагоре.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати