24 Април 2024 г. Сряда

Пресата днес

2015-01-26 07:55:16

Бъдещето на БСП и решенията от неделния пленум на левицата са сред широко отразените  теми на  всекидневниците.

„БСП свиква 48-я конгрес на партията през първите 10 дни на април, а през февруари ще представи проект за пенсионна реформа, предаде БГНЕС.
На пленума на БСП днес бяха разгледани въпроси и основни точки за политическите задачи на левицата и приоритетите на нейната парламентарна група през новия политически сезон, както мерки за укрепване на социалистическата партия и засилването на позициите й в обществото. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков.
Лидерът на БСП коментира, че политическите задачи пред партията са свързани с усилване на работата и дейността по приоритетите, свързани със защита на социалните права, утвърждаване на социална държава, законодателна дейност, насочена към намаляване ефектите от крайнодясното управление на четворната коалиция. Основни за БСП са Законът за Народната просвета, данъчните закони и внасяне отново на закона за прогресивно подоходна облагане, законодателна дейност в здравеопазването. Миков заяви, че левицата ще участва активно в обсъждане за пенсионната реформа и законите, свързани с подобряване на съдебната власт...
От своя страна Драгомир Стойнев заяви, че БСП е готова вече със свой проект на пенсионна реформа..." - в. „Сега".

„БСП е в опозиция и студът се върна на "Позитано" 20. С тези думи мръзнещи членове на Националния съвет на партията напускаха заседанието му предсрочно днес. Киносалонът, където заседава пленумът, не бе отоплен. Затова и много от членовете му се сгряваха на по цигара в кафенето отпред, хвърляйки поглед към тенисмача на Григор Димитров по телевизора.
Заради финансовата криза на "Позитано" 20, произтекла от вече малката държавна субсидия и големите задължения, беше затегнато и събирането на членски внос. Със специално решение Националният съвет разписа строга ска̀ла за сумите.
Най-бедните партийци с доходи до 150 лв. ще плащат по 10 стотинки месечно, а тези с доходи между 500 и 1000 лв. - по 2 лева. За доходи до 2000 лв. ще се дават по 0,5% от тях, а на богатите членове ще вземат по 1% от доходите. Записано бе детайлно и социалистите на какви изборни длъжности ще дават за партията по 10% от заплатата си...
Пленумът, който бе закрит за медиите, е възложил на евродепутатката Илияна Йотова и на зам.-шефа на партията Бойко Великов да направят конкретни предложения за промяна в публичния образ на БСП и в медийната ѝ политика.
Темата АБВ, която напрегна партията след поканата от Първанов за общи листи на местните избори, не е била разисквана. В приет документ бе записано, че БСП ще формира коалиции и ще взаимодейства с партии и организации въз основа на политически принципи, отговарящи на основната същност на партията като социална и демократична. Коалиционната политика за местните избори обаче ще бъде утвърдена на конгрес по Цветница.
Лидерът Михаил Миков е задал само рамката - всички коалиции по места трябва да бъдат съобразени с националната политика, която води БСП. И изключил възможни такива с ГЕРБ...
Според него пораженията, които АБВ е нанесла на лявото - и на изборите, и сега с участието си в дясно управление трудно могат да бъдат преглътнати от редовия социалист..." - в. „24 часа".

„Ръководството на БСП ще забрани коалициите с АБВ за местния вот. Това стана ясно след заседанието на Националния съвет на червените вчера. Тон за коалиционна политика на партията ще дава "Позитано" 20 на базата на критерии и стандарти за лява политика. Отсега се знае, че социалистите няма да имат право да се коалират с десни партии или "партии във властта". Второто автоматично пресича по места съюза с партията на президента (2002-2012) Георги Първанов. Най-вероятно на 4 април БСП ще свика заседание на конгреса си. На него ще бъдат гласувани и промени в устава на партията. От БСП планират там, където партията има слаби резултати или конфликти в структурите, от централата на партията да се назначава "служебно ръководство". Една от целите му ще бъде да спре съюзите по места с АБВ. Спорен момент в устава на червените е може ли от "Позитано" 20 да прекъсват мандат на общински съвет..." - в. „Стандарт".

„Очаква се конгресът да направи и промени в устава на партията. Те обаче все още се подготвят и една от най-важните може би ще бъде свързана с премахването на забраната, въведена изцяло през 2012 г. - партийните постове да не могат да се съвместяват с публичните. Така много депутати се отказаха от позициите си на областни председатели на БСП, но въпреки това в района членовете все още ги припознават като "шефовете" на партията. Няма смисъл от подобна разпоредба, коментираха пред "Дневник" социалисти..." - в. „Днвеник".

Продължаващата сага с БДЖ също е сред актуалните теми на вестниците в понеделник.

„БДЖ ще обяви още тази година обществена поръчка за купуване на нови мотрисни влакове, който развиват скорости от 160 км в час. Те ще са няколко и ще работят по линията София-Бургас, която скоро ще бъде в състояние да поеме движението на такива скоростни влакове, съобщи пред „Труд" изпълнителният директор на „БДЖ Холдинг" Владимир Владимиров.
Железницата, която за малко щеше да спре движението на една шеста от влаковете си заради недостигащи 40 млн. лв. субисидия, не разполага с парите, необходими за новите мотриси. Владимиров обясни, че намерението е БДЖ да плаща придобивката си в продължение на 7 години. За тази цел ще отиват по 30 млн. лв. всяка година, като сумата за този капиталов разход бъде гарантирана в предстоящата дългосрочна програма за финансово оздравяване на железниците. Парите ще дойдат от бюджета, като капиталов трансфер.
„Една година ще отнеме само производството на влаковете, които ще поръчаме на отделни етапи на фирмата, спечелила търга. Започваме още сега подготовката на поръчката, защото 7-годишната програма за финансово оздравяване трябва да се приеме от правителството и от парламента до средата на февруари", каза Владимиров. Парламентът възложи на БДЖ да я изработи преди две седмици, когато подкрепи трансформирането на тазгодишния капиталов трансфер от 40 млн. лв. в субсидия за пътнически превози. Скоростните мотриси нямат нищо общо с шинобусите, чието закупуване засега е неясно..." - в. „Труд".

„Планът за финансово стабилизиране и развитие на БДЖ ще е готов до средата на февруари. Това заяви изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД Владимир Владимиров пред Агенция "Фокус". През изминалата година са дадени едва 10 млн. лева за ремонти в БДЖ - Пътнически превози. Една част от предвидените средства за тази цел са били пренасочени да погасяват задълженията на компанията към банките, обясни Владимиров.
Той уточни и че на "Товарни превози" не бива да се гледа като на златната кокошка и покани всеки, който е на друго мнение, да се запознае с финансовите отчети на дружеството от 2007 г. насам." - в. „Стандарт".

„Жители на Горни Дъбник и на съседни плевенски села протестираха срещу решението за преобразуване на гарата в спирка. Протестиращите са категорични, че ако искането им да няма промяна в статута на гарата не бъде изпълнено, ще преминат към гражданско неподчинение и блокада на пътища, съобщи БНР.
Във връзка с протеста от пресцентъра на Национална компания "Железопътна инфраструктура" заявиха, че промяната в статута на гарата няма да наруши обслужването на пътниците. Трансформацията ще се осъществи идните месеци и на персонала ще бъде предложена работа на други гари." - в. „Сега".

Поръчковите убийства също са сред темите с продължение във всекидневниците.

„Убийствата на Борислав Манджуков и на семейство Дамянови са извършени от една и съща престъпна група. Това обяви на брифинг в Министерството на вътрешните работи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Той уточни, че групата е варненска с ръководител Радослав Калчев по прякор Черния Роди.
Варненският бизнесмен Борислав Манджуков, който е разследван за данъчни измами, беше убит на 24 март 2014 година в София, а на 8 януари тази година в столичния квартал "Витоша" бяха застреляни строителният предприемач Митко Дамянов и съпругата му. 
Сарафов обяви още, че като обвиняеми са привлечени и Николай Тошев по прякор Чирпанския, Галин Мирчев по прякор Жорко, Мирослав Михайлов, Деян Михайлов, Недялко Цветков по прякор Чубака, Петър Благоев с прякор Петрето, Христо Георгиев - Тополския и Николай Илиев с прякор Мазния. "Участници в групата са и неустановени лица, но работата продължава", обясни Сарафов.
Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров допълни, че двама души от престъпната група се издирват -  ръководителят й Радослав Калчев - Черния Роди, който е напуснал България на 11 януари и Недялко Цветков, който е успял да избяга по време на ареста..." - в. „Дневник".

„Последните седмици от началото на годината станаха доста убийства, вдигна се много шум. Направихме съвместно съвещание и стигнахме до сериозни резултати. Бяха сформирани екипи от прокурори, разследващи полицаи и оперативни работници, които анализираха всяка една информация по убийствата и намерихме връзка между някои. Установи се, че някои от убийствата са свързани, за което има привлечени обвиняеми лица", разказа Сарафов. Той уточни, че убийствата са поръчани на групата, но не каза от кого и какъв е бил мотивът. 
Тартор на варненската банда, отговорна за показните убийства, е Радослав Калчев-Черния Роди. Той обаче не е задържан, защото още на 11 януари духнал в чужбина. Бягството му е заснето на видеокамери. В момента го издирват само на територията на страната. Причината е, че за да му се издаде европейска заповед за арест, трябва да мине определено технологично време и процедури и да приключи националното издирване.
Другият избягал член на бандата е Николай Цветков-Чубака. Категорично бе опровергана информацията, че той е скочил през прозорец, когато са отишли да го арестуват...
Основните занимания на групата на Черния Роди са били разпространение на наркотици, контрол върху проституцията и мокри поръчки, стана ясно от думите на Сарафов...
Хората на Калчев са рязали уши и пръсти, чупили са ръце и крака, извършвали са убийства, палежи и изнудвания, каза зам. главният прокурор. "Тази варненска група е всявала ужас, не само страх. Членовете на тази група нееднократно са посещавали затвора и са били осъждани. Няма един, който да не е осъждан. Дори и от затвора са продължавали своята престъпна дейност", посочи Сарафов.
Бандата на Черния Роди е работила заедно с групата за убийства на Мила Георгиева, допълни го главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. "Мартин Георгиев (син на Мила Георгиева) живее с дъщерята на лидера Черния Роди", потвърди Лазаров..." - в. „24 часа".

„30 000 евро са платени за убийството на строителния предприемач Митко Дамянов. Мократа поръчка била приета и изпълнена от варненската банда на Радослав Калчев-Черния Роди. Съпругата на Наталия Дамянова не е била цел на килърите, а тяхна "косвена жертва". Поръчителите към момента са неизвестни...
Дамянови бяха застреляни на 8 януари в столичния квартал "Витоша". Убийството бе последвано от още три кървави саморазправи в Пазарджик, Пловдив и Благоевградско, които вдигнаха прокуратурата и полицията на крак. Преди седмица премиерът Борисов нареди в 7-дневен срок случаите да бъдат разкрити и вчера е изслушал докладите на криминалистите за Дамянови за разкритите разстрели на Митко Дамянов и жена му, както и на петричкия бизнесмен Орхан Изиров.
Варненската банда на Черния Роди съществува от края на 90-те години и се занимава с наркотрафик. Имала силова структура, създадена да всява ужас сред пласьорите и конкуренцията..." - в. „Труд".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати