19 Март 2024 г. Вторник

МВР разкри 3 убийства и нова група килъри

2015-01-25 22:28:08

Убийствата на сем. Дамянови и Борислав Манджуков са извършени от една и съща варненска организирана престъпна група. Това стана ясно на брифинг след национално съвещание на МВР с участието на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов и главния секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров.

Установено е, че някои от убийствата са свързани и вече има задържани. Убийството на строителния предприемач Митко Дамянов и съпругата му Наталия, което беляза първите дни на новата година, е разкрито. Разкрито е и това на Манджуков, извършено от 24 март миналата година.

Припомняме, семейство Данямови бяха намерени простреляни на улицата в столичния квартал „Витоша" на 8 януари. Те са занимавали със строителство. Съпрузите най-вероятно са били причакани от стрелеца до блока, в който живеят, и са разстреляни, слизайки от автомобила им.

39-годишният варненски бизнесмен Борислав Манджуков пък бе убит на 24 март миналата година в комплекс "Бокар" на бул. „България" в София. Той бе застрелян с два куршума.

Ръководител на престъпната група, извършила екзекуциите, е Радослав Калчев-Черния Роди, който е привлечен задочно като обвиняем и е обявен за издирване, тъй като на 11 януари е напуснал страната.

Останалите членове на групата са Николай Тошев - Чирпанския, Галин Мирчев - Жорко, Мирослав Михайлов, Деян Михайлов, Недялко Цветков - Чубака, привлечен задочно за обвиняем, Петър Благоев - Петрето, Христо Георгиев - Тополския и Николай Илиев - Мазния. В ареста са Николай Тошев - Чирпанския, Галин Мирчев - Жорко. Те обаче не са задържани след сегашните разкрития, а по-рано заради други криминални прояви. Част от останалите участници са изчезнали, след като са дочули за акцията на МВР, но все още не са обявени за издирване.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов направи сравнение между варненската банда и тази на Златко Баретата. По думите му, ако групата на Златко е всявала страх, варненската е всявала ужас. Има и други участници в групата, които обаче все още не са установени.

Ръководителят и членовете са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група за наркоразпространение, контрол върху проституцията и силови действия, изразяващи се в мокри поръчки. Оказало се, че за наркоразпространението са нужни силови бригади и ръководителят на групата Черният Роди в един момент явно е приел, че членовете могат да поемат и други ангажименти - мокри поръчки.

Рязане на уши и пръсти, чупене на ръце и крака, убийства са сред бруталните прояви на групата. Освен тях обаче са извършвали палежи и изнудвания. Групата се е характеризирала с  йерархичност и всеки е отговарял за определена задача. „За 5 дни са събрани доказателства почти за обвинителен акт", коментира Сарафов.

Ръководителят на престъпната група е приел за изпълнение и убийството на предприемача Дамянов. Съпругата му не е била основната мишена, тя е паднала като „косвена жертва". За главите на Дамянови са платени 30 000 евро. Причините за покушението обаче не бяха коментирани.

Радослав Калчев и Недялко Цветков са обявени за общодържавно издирване. Двама от членовете са привлечени като физически извършител и помагач за убийството на Манджуков от 24 март миналата година. Убиецът е Галин Мирчев - Жорко, а негов помагач - Николай Тошев - Чирпанския. Именно Тошев е шофирал автомобила, с който са се оттеглили след убийството.

От МВР са разкрили и убийството на Орхан Изиров в Благоевградско. Привлечени за покушението са Радослав Валеов и Георги Георгиев, които са направили самопризнания. Двамата са се сдобили с обвинения и за притежание на незаконно оръжие и наркотици. При обиск на домовете им са открити 2,600 кг. марихуана, патрони и маска с прорез за очите. Валеов и Георгиев дори отвели органите до оръжието на престъплението, така че полицията е иззела и  пистолета, с който е извършено убийството.

Орхан е бил наркотрафикант - основно на хероин и марихуана от България за Гърция. Работили са заедно, но некоректност в отношенията очевидно разярила двамата мъже. Покойният Изиров размесвал хероина с чай, заделял и пари от своите търговски партньори, поради което в някои от тях е назряла идеята той да бъде убит. Двамата обвинени са лежали са грабеж в Гърция. Лазаров допълни, че има и лични мотиви. Едно от обвинените лица е имало интимни отношения с приятелката на Изиров.

Светлозар Лазаров обяви, че се работи активно и по убийствата в Пловдив и Пазарджик. По убийството на Димитър Стоянов обаче има по-голям напредък. Междувременно Сарафов коментира, че имат подозрения, че именно Йоско - Костингродския стои зад убийството на свидетеля по делото - Хрисим Хрисимов. Той обаче се застрахова, като не коментира повече детайли около това покушение.

В работното съвещание в МВР са участвали премиерът Бойко Борисов, министър Веселин Вучков, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, прокурори и криминалисти. Освен работата и напредъка по убийствата от последните седмици, на срещата са били и конкретни мерки във връзка с противодействията на престъпления, свързани с ДДС и акцизи, както и възможностите за противодействие на засиления миграционен натиск.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати