19 Април 2024 г. Петък

Удариха с артилерия жилищен квартал в Мариупол

2015-01-24 17:42:17

15 души са убити след обстрел от проруските сепаратисти в източноукраинския пристанищен град Мариупол. Това съобщ ава „Ройтерс”, като се позовава на информация от началника на управлението на МВР в Украйна в Донецка област.

„Като резултат на обстрел от бунтовниците в жилищен район на Мариупол са убити 10 души”, заявява полицейският началник Вячеслав Аброскин.

По-късно началникът на областното управление на МВР в Донецка област Вячеслав Аброскин съобщи, цитиран от ТАСС, че броят на загиналите достигна до 20 души. Той очаква броя им да нарасне. Най-малко 83 души са пострадали, от които 74 са хоспитализирани.

Проруските сепаратисти са обстреляли с тежки ракети „Град” жилищен квартал в Мариупол, след като обещаха да засилят кампанията си срещу правителството в Киев, съобщават официални лица, цитирани от АФП. Градът се намира под контрола на правителството на Украйна.От местната прокуратурата обявиха, че са загинали 21 души, предаде АП. Властите в украинския град Мариупол пък съобщиха, че загиналите по време на атаката срещу града са 27, а ранените са 97, предаде ТАСС.

Властите в югоизточния град на брега на Азовско море с близо 500 000 жители обявиха, че широкообхватните ракети сауцелили пазар.

 

Малко по-късно сепаратистите от т.нар. Донецка народна република опровергаха информацията.

Въоръжените ни сили край Мариупол не притежават артилерийска система, с която може да се обстрелва въпросния район. От нашите позиции дотам е доста далеч за оръжията, с които разполагаме, заявяват от щаба на сепаратистите пред „Новости".

По тяхна информация огънят се е водил от района на Стария Крим, където се намират украинските части. Това е провокация, категорични са сепаратистите.

Първоначално бе съобщено за 10 загинали.

 

По-рано Европейският съюз призова Москва да „поеме своята отговорност" за приключване на сепаратистката война в Украйна
„Времето минава и ескалацията на боевете в Източна Украйна причинява твърде много жертви, както цивилни, така и военни", заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Тя каза, че смъртта на осем цивилни при обстреля на автобус в Донецк показва спешната нужда от спиране на насилието. Часове преди нейното изявление, проруските сепаратисти обявиха намерението си да започнат офанзива в цялата област и отхвърлиха възможността за примирие с украинските власти.

„Онези, които са отговорни за настоящата ескалация, трябва сега да покажат колко са сериозни в ангажимента си към политическото решение", заяви Могерини и призова за изтегляне на тежкото въоръжение от фронтовата линия.

„Ние призоваваме именно Русия да поеме изцяло своята отговорност", посочи Могерини. Тя призова Москва да оттегли подкрепата си за проруските сепаратисти.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати