28 Март 2024 г. Четвъртък

Черният пазар на горива е 36%, загубите надхвърлят 1 млрд. лв. годишно

2015-01-23 19:03:39
Всяка година пред приходните агенции не се обявяват по около 1.2 млн. тона  дизелово гориво, което представлява 36.2% от потреблението, сочи анализ на Министерството на финансите. Ведомството изчислява, че загубите за бюджета от укрити данъци и акцизи са за 1.1 - 1.2 млрд. лв. 

Създадената връзка между НАП и митниците и въвеждането на системи за следене на количествата в бензиностанциите в началото на 2013 г. е намалило продажбите на горива без платен акциз и ДДС едва 6-7%, а за около 30% от потребените горива продължават да не се внасят данъци. 

Затова финансовото министерство прави извода, че нарушенията се извършват главно в т. нар. ведомствени бензиностанции, които са на облекчен режим. 

Това се потвърждава и от секторния анализ, който показва, че най-рискови са доставките с получатели от  земеделието - 48.1% и транспорта - 34.5%, където е и най-голямото потребление на дизелово гориво.

Министерството на финансите не може по безспорен начин да установи дали от ведомствените бензиностанции се извършват зареждания само на собствени превозни средства или има нерегламентирани продажби на течни горива без платени данъци, както и дали в тях не се зарежда нелегално гориво, за което не са издадени документи.

Сравнителният анализ на ведомството показва, че общият брой на бензиностанциите на територията на страната е 3 105, при  над  30 000 обекти "ведомствени бензиностанции". По данни на браншови организации, в резултат на нелоялната конкуренция на "ведомствените бензиностанции", в малките населени места са закрити 700 малки бензиностанции и  са  освободени  от работа 2 500 души.

Ведомството на Владислав Горанов се надява, че с приетите промени в закона за ДДС, които влязоха в сила от 1 януари, приходите ще се увеличат, а движението на течните горива от производителя до клиента ще става на светло. Измененията предвиждат всички данъчно задължени лица, които зареждат с гориво за собствени нужди, да отчитат продажбата с фискално устройство.
 
Промяната се отнася, както за земеделските производители, които зареждат за собствени нужди селскостопански машини и техника, така и за  лица, осъществяващи транспортни, спедиторски, производствени, строителни и други дейности. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати