26 Април 2024 г. Петък

Прокуратурата иска осем години затвор за Орлин Тодоров

2015-01-21 17:37:05

Осем години лишаване от свобода поиска прокурор Валентин Вълков за бившия директор на Териториално звено „Борба с организираната престъпност” във Велико Търново Орлин Тодоров.

Припомняме, че Тодоров е основна фигура в две от трите дела срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Първото беше по обвинение, че Цветанов е присвоил 50 хил. лева и ги е платил на Тодоров, докато последният е бил задържан в Ловешкия арест заради повдигнатото от Великотърновската прокуратура обвинение. Второто, за което Цветанов беше осъден на четири години затвор на първа инстанция, е, че бившият вътрешен министър не е позволил използване на СРС срещу Орлин Тодоров.

Поисканото наказание е за това, че като началник на Териториално звено "БОП" Велико Търново, Орлин Тодоров е разгласил информация по досъдебни производства, представляващи държавна тайна. Държавният обвинител поиска и 5 години лишаване от свобода за Тодоров, защото обвиняемият злоупотребил и направил опит да злоупотреби със служебното си положение. 3 години лишаване от свобода прокурор Вълков пожела, защото Тодоров е склонявал длъжностни лица да нарушат свои служебни задължения във връзка с правораздаването по досъдебно производство, информиа Агенция "Фокус".

Нарушенията

Вълков посочи, че при работата си по обвинението се е сблъскал с фрапиращи нарушения и то на един човек, упълномощен да защитава интересите на хората по отношение на организираните престъпни групи. От юни 2008 година до 17 февруари 2011 година, според Вълков, са констатирани 10 случая плюс 2 опита за злоупотреби на Орлин Тодоров.

Използвайки служебното си положение Тодоров успял да избегне два акта на Комисията за защита на потребителите – единият на стойност 1000, а другият на стойност – 5000 лева, и да намали от 800 на 200 лева акт на Районната служба на „Пожарната”. Прокурор Вълков допълни, че фрапиращи нарушения са констатирани и по случая свързан с фирма „Теодоратурс”. Държавният обвинител добави, че в този случай е нанесъл щети на стойност близо 1,3 млн. лева. Тодоров си е позволил да издири собственика на „Теодоратурс” Адреан Бузов, да го задържи, да го настани под охрана в хотел в Арбанаси и да го предаде на собствениците на фирма „Галчев инженеринг”.

Като друго фрапиращо нарушение прокурор Вълков посочи изнасянето на информация по досъдебни производства. Обвиняемият Тодоров изнасял информация по общо шест досъдебни производства. Информация за разработките и оперативните дела той предавал ежедневно на приближения си Петър Христов. „Защо се извършва това от началник на БОП – Велико Търново в продължение на години? Защо той докладва на Петър Христов – лице с мощни икономически интереси информация по оперативни дела? Какво прави охранителна фирма „Дито” на входовете и на изходите на „Захарни заводи” – Горна Оряховица, докато Орлин Тодоров е бил началник на РУП – Горна Оряховица и колко дела, свързани със „Захарни заводи” е започнал той”, попита прокурор Вълков. Той акцентира и върху близките контакти на Тодоров с лица от криминалния контингент като Алайдин Алиев – Алчо и Ашот Погосян.

Прокурорът акцентира и на случай с люлки и пързалка, отнети от Тодоров от заведение в село Първомайци и транспортирани във Вълковите къщи в Троянския Балкан, собственост на неговата приятелска Красимира Михайлова. Прокурор Вълков подчерта, че общата стойност на щетите по този случай за държавата възлизат на 7 400 лева.

Държавният обвинител спомена, че много от служителите в Областната дирекция на МВР – Велико Търново не са се осмелявали да говорят за нарушенията на Тодоров, тъй като се е носил слух, че той ще бъде назначен на длъжност директор на Областната дирекция. „Не ми се иска да мисля какво е целял Петър Христов с това Орлин Тодоров от началник на сектор БОП да стане директор на Областната дирекция на МВР”, заяви Вълков.

„Национална служба „БОП” се ползваше с доверие от гражданите, а сега работи в услуга на корпоративните интереси на частни лица”, заяви държавния обвинител, като посочи, че виновно за сриването на цялата дирекция „Вътрешна сигурност” е лицето Станимир Флоров. Той бе категоричен, че това му изказване ще бъде повторено на друго място и по друго дело.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати