Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Дек 5
Начало arrow България arrow Парламентът прие актуализираната Съдебна реформа

Парламентът прие актуализираната Съдебна реформа

  Print E-mail
2015-01-21 17:08:43
източник: actualno.com

Парламентът прие актуализираната стратегия за съдебната реформа.

Документът бе подкрепен 173-ма депутати, 4-ма гласуваха против, а други 18 с въздържал се. Подкрепата дойде както от управляващото мнозинство - ГЕРБ, Реформаторски блок, АБВ и Патриотичен фронт, така и от ДПС и БСП, информира агенция ПИК.

Това се случи, въпреки че лидерът на ДПС Лютви Местан нарече предложението "партийна самоцел, а не реформа".

Актуализираната стратегия за съдебната реформа, подготвена от правосъдния министър Христо Иванов, се стреми да осигури европейски стандарт на правосъдието и за физическите, и за юридическите лица, както и да превърне съдебната ни власт в ефективен гарант за върховенството на закона и оздравяването на държавното управление и институциите в страната ни. Според Иванов приемането на стратегията ще гарантира независимост на съда чрез ефективни мерки срещу корупцията, политическия и икономически натиск.

Едно от най-важните неща в стратегията са свързани със структурата на ВСС. Текстовете предвиждат ВСС да се измени така, че решенията по кариерни и дисциплинарни въпроси за съдии да се вземат от колегия, включваща мнозинство от съдии, избрани от съдии, а за прокурори и следователи – от колегия на прокурорите и следователите.

Разделянето на ВСС на две предимно среща одобрение в магистратските среди, информира БГНЕС.

Преди гласуването председателят на БСП Михаил Миков отправи процедурно предложение за промяна в текста на стратегията, с което ВСС да продължи да действа като постоянно действащ орган. Също така в него се включва и засилване ролята на инспектората към ВСС, да се завишат изискванията към магистратите и те да не членуват в организации с непубличен характер. Предложението му беше прието със 177 гласа „за”, 1 „против” и 14 „въздържал се”.

Да направим една добра съдебна система. За това апелира от парламентарната трибуна Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционални въпроси, предаде агенция „Фокус”.

„Вероятно няма един-единствен модел. Дали ще е постоянен, дали ще е временен – да видим дали това е най-добре и най-важно за България”, посочи тя.

Важно е диалогът да се води спокойно и да се претеглят всички аргументи. „Нищо не е завинаги. Всички сме с желание да създадем съвършената съдебна система, но понякога трябва да припомним една английска поговорка, че перфектното е враг на доброто”, заяви Меглена Кунева.

Тя се съгласи да бъде организирана среща между ресорния министър Христо Иванов и парламентарните групи, които са против внесената стратегия, за да се обсъдят темите по върховенството на закона.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 30 ноември почитаме паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Андрей е ученик на Христос, един от Дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър.Разпънат е на кръст в гръцкия град Петра. ...
  Новини На пленум на ВСС Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор с гласа 20 "за" и 4 "против".Заседанието имаше две точки. Едната бе обсъждане на указа на президента, а ...
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?