18 Април 2024 г. Четвъртък

Парламентът прие актуализираната Съдебна реформа

2015-01-21 17:08:43

Парламентът прие актуализираната стратегия за съдебната реформа.

Документът бе подкрепен 173-ма депутати, 4-ма гласуваха против, а други 18 с въздържал се. Подкрепата дойде както от управляващото мнозинство - ГЕРБ, Реформаторски блок, АБВ и Патриотичен фронт, така и от ДПС и БСП, информира агенция ПИК.

Това се случи, въпреки че лидерът на ДПС Лютви Местан нарече предложението "партийна самоцел, а не реформа".

Актуализираната стратегия за съдебната реформа, подготвена от правосъдния министър Христо Иванов, се стреми да осигури европейски стандарт на правосъдието и за физическите, и за юридическите лица, както и да превърне съдебната ни власт в ефективен гарант за върховенството на закона и оздравяването на държавното управление и институциите в страната ни. Според Иванов приемането на стратегията ще гарантира независимост на съда чрез ефективни мерки срещу корупцията, политическия и икономически натиск.

Едно от най-важните неща в стратегията са свързани със структурата на ВСС. Текстовете предвиждат ВСС да се измени така, че решенията по кариерни и дисциплинарни въпроси за съдии да се вземат от колегия, включваща мнозинство от съдии, избрани от съдии, а за прокурори и следователи – от колегия на прокурорите и следователите.

Разделянето на ВСС на две предимно среща одобрение в магистратските среди, информира БГНЕС.

Преди гласуването председателят на БСП Михаил Миков отправи процедурно предложение за промяна в текста на стратегията, с което ВСС да продължи да действа като постоянно действащ орган. Също така в него се включва и засилване ролята на инспектората към ВСС, да се завишат изискванията към магистратите и те да не членуват в организации с непубличен характер. Предложението му беше прието със 177 гласа „за”, 1 „против” и 14 „въздържал се”.

Да направим една добра съдебна система. За това апелира от парламентарната трибуна Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционални въпроси, предаде агенция „Фокус”.

„Вероятно няма един-единствен модел. Дали ще е постоянен, дали ще е временен – да видим дали това е най-добре и най-важно за България”, посочи тя.

Важно е диалогът да се води спокойно и да се претеглят всички аргументи. „Нищо не е завинаги. Всички сме с желание да създадем съвършената съдебна система, но понякога трябва да припомним една английска поговорка, че перфектното е враг на доброто”, заяви Меглена Кунева.

Тя се съгласи да бъде организирана среща между ресорния министър Христо Иванов и парламентарните групи, които са против внесената стратегия, за да се обсъдят темите по върховенството на закона.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати