20 Април 2024 г. Събота

Тристълбовият модел да се запази, искат пенсионни фондове

2015-01-21 13:23:45
За период от около 12 години средствата на осигурените лица в универсалните пенсионни фондове (УПФ) са нараснали повече от инфлацията и покупателната способност на парите е съхранена. Ако бъде създаден капиталов стълб в НОИ, управлението на средствата трябва да се осъществява по правилата, които се прилагат към частните дружества. Конкуренцията между дружествата може да се стимулира чрез въвеждане на мултифондовете, а рисковото управление гарантира, че в момента на пенсионирането лицето ще получи най-висок доход. Таксите за управление на активите може да се намалят, но след оценка на въздействието на евентуалните промени върху дейността на пенсионните дружества. Тристълбовият пенсионен модел трябва да се запази, за да се видят след години резултатите от него.

Това са основните тези, които директорите на пенсионноосигурителни дружества защитават и ще отстояват по време на предстоящите дискусии по темата.

Законодателната промяна от края на миналата година, даваща възможност на започващите за пръв път работа през 2015 година и на родените след 31 декември 1959 година да избират къде да се осигуряват - изцяло в НОИ или и в задължителен пенсионен фонд, продължава да бъде сред най-горещите теми и в началото на тази година. Дебатите продължават и днес в рамките на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

Въпреки че НС прие поправката, тя не е в сила до края на март, когато трябва да имаме цялостна нова визия за този конкретен казус и за пенсионната реформа.

Пред Investor.bg позиция изразиха изпълнителните директори на ПОД Алианц България, ING Пенсионно осигуряване, и ПОД ЦКБ „Сила“.

София Христова, изпълнителен директор на ПОД Алианц България

Спекулативни са твърденията, които се тиражират в публичното пространство, че парите в универсалните пенсионни фондове намаляват. Не само, че не намаляват, а за 12 години сме компенсирали инфлацията, а покупателната способност на средствата е съхранена. По последни данни доходността на спестяванията е с 0,5 процентни пункта над натрупаната инфлация, каза Христова.

Относно таксите, които удържат УПФ - 5% еднократна такса върху новата вноска и 1% такса за управление на активите, тя каза, че още преди две години от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване са дали предложение до КФН за тяхното намаляване с идеята да се стабилизират финансово дружествата, независимо от периода на създаването им.

Относно излязлата на дневен ред стара идея –Това е единствената гаранция срещу кризи и гаранция за парите на хората", каза тя и допълни, че това вече е направено в други държави – Хърватия, например. По нейни думи именно рисковото управление на средствата гарантира, че в момента на пенсионирането лицето ще получи най-висок доход. Христова посочи, че за въвеждането на рисковите инвестиции са необходими реални действия, а иначе вече е обсъждано.

Анастас Петров, изпълнителен директор на ING Пенсионно осигуряване

Цифрите не подкрепят твърдения за това, че УПФ са източени, че парите там намаляват и са обезценени, че доходността е ниска, заяви Петров. Номиналната доходност (средно за всички универсални пенсионни фондове) на годишна база за периода от 01.04.2002 г. до 31.12.2013 г. (включващ 2008 година) е 5,56%.

По думите му единственото, което „експертите”, поддържащи идеята за трансфера на средства от втори към първи стълб, твърдят, е че в първия стълб пенсията е „гарантирана”. Но с оглед на демографските показатели на страната и начина, по който функционира първият стълб (на солидарен принцип), единственото, което може да се „гарантира”, е, че всяка година осигурителната тежест ще нараства и пенсионните права ще намаляват, каза той.

По думите му не е ясно как, като се похарчат през тази година през солидарния стълб пари, събирани 12 години в капиталовия стълб, с това ще се подобрят перспективите пред бъдещите пенсионери и техните пенсионни права.

Доколкото идеята на Реформаторския блок за създаване на капиталов стълб в НОИ не противоречи на принципа на капиталовия стълб, следва да бъде подкрепена, каза още Анастас Петров. „Ако се създадат условия за нелоялна конкуренция чрез поставянето на държавата при по-благоприятен режим, това само ще изкриви пазарната среда и няма да бъде в интерес на клиентите”, каза той.

„Напълно подкрепяме идеята за въвеждането на мултифондовете. Въвеждането на мултифондовете ще осигури възможност средствата да бъдат управлявани адекватно спрямо осигурителния хоризонт и толерантността към инвестиционен риск на клиентите на пенсионните фондове", допълни Петров.Той няма възражения срещу постепенно намаляване на таксите за управление на активите, които събират пенсионните фондове.

Георги Тодоров, изпълнителен директор на ПОД ЦКБ „Сила“

Реалната доходност за последните 12 години е положителна, въпреки че през 2008 година беше отрицателна и бе компенсирана чрез сравнително консервативни инвестиции. Достъпът до партидите е възможен и там се вижда какво е състоянието им. Несъстоятелно е да се твърди, че за 12-те години доходността е отрицателна, каза Тодоров.

Клиентът има сметка от продукта на пенсионните дружества, защото гарантира стабилност и по-висока степен на заместване. Не може да се твърди, че пенсията от един източник е по-голяма, отколкото от два. Настоящият модел работи, защото осигурява микс от двата стълба, което на практика гарантира и по-висока пенсия, смята той.

Всеки може да лицензира фонд, но НОИ трябва да се преорганизира, което е тежка задача, каза той относно идеята на Реформаторския блок за капиталов стълб в НОИ. Това би било революция в осигуряването, така че трябва да се конкретизира предложението - дали капиталов стълб или само партиди, посочи Георги Тодоров.

С намаляване на таксите за управление бихме се съгласили, каза още той. „И сега и преди години са събирани по-ниски такси, не е изключено да се стигне до намаляването им. Те трябва да са достатъчни за покриването на разходите на дружеството и набиране на резерв за дейности. Във всички случаи обаче намаляването трябва да става постепенно, така че да не се отрази на качеството на управлението”, смята Тодоров.

Агресивните инвестиции са добро предложение, коментира още директорът на ЦКБ „Сила“. Резултатите досега показват, че дружествата се справят добре, но при нулев риск не може да се очаква каквато и да било доходност. За по-висока доходност е нужен известен риск. При консервативно управление средната годишна доходност е 5-6%, което са задоволителни резултати. Трябва да има законови регулации за рискови инвестиции, но и ограничения, които да са съобразени с текущата икономическа среда, каза той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати