26 Април 2024 г. Петък

Руска преса: САЩ тласнаха Москва към военно сътрудничество с Техеран

2015-01-21 10:56:18

Владимир Путин и Сергей Шойгу. Снимка: архив, Reuters


"САЩ тласнаха Руската федерация към военно сътрудничество с Иран. Москва и Тегеран обединени се изправят срещу западните санкции" - така "Независимая газета" коментира руско-иранското споразумение за военно сътрудничество, подписано в Ислямската република от двамата министри на отбраната Сергей Шойгу и Хосейн Дехган.

Първата визита на руски министър на отбраната в Иран от 15 години насам бе предизвикана от рязкото изостряне на геополитическата обстановка в Европа и Близкия изток, също и от бързото изтегляне на международните войски от Афганистан. Иран и Русия призоваха най-вече за координирани усилия в борбата с международния тероризъм и наркотрафика, пише вестникът.

Русия и Иран ще си сътрудничат в борбата с намесата на външни сили в работите на региона - това е според изданието ключовият момент в споразумението. Двете страни ще се изправят заедно "срещу санкциите на САЩ и Западна Европа (. . .), съвместно ще се противопоставят на силовия натиск и заплахите", посочва "Независимая газета".

Не бива да се забравя, че голямата терористична групировка Ислямска държава вече обяви война на Русия. Само преди ден-два в руската република Кабардино-Балкария бе ликвидиран бунтовник, получил подготовка по минно-взривно дело в сирийските лагери на джихадистите. А Иран фактически участва във войната срещу техния "халифат" и страните ни са съюзници в нея, пише руският вестник.

Той прогнозира по-специално засилване на двустранното военно-техническо сътрудничество, като припомня "четирите милиарда долара, изгубени от Русия" заради неосъществени "под натиска на САЩ" оръжейни доставки за Иран през 90-те.

Иранското военно ведомство вече помести на сайта си съобщение, че "двете страни се канят да уредят проблема с С-300" - руските зенитно-ракетни системи, недоставени на Иран през 2010 г. "с оглед резолюция на Съвета за сигурност на ООН", отбелязва вестникът. Натискът върху Русия от страна на САЩ и НАТО продължава; на този фон в интерес на федерацията е да изпълни договора с Иран, ако иска да укрепи уязвимите си южни региони, твърди "Независимая газета".

Отказът от доставка на С-300 е сред най-проблемните въпроси в руско-иранските отношения. При посещението на Шойгу в Техеран той бе обсъждан при закрити врати, но явно все още няма решение, пише "Комерсант".

Навремето Русия върна на Иран получения аванс, но Техеран подаде искова молба за обезщетение от 4 милиарда долара пред арбитражния съд в Женева. Москва предложи в замяна зенитни ракетни комплекси "Тор-М1Е", но Техеран отказа. Източници от руските служби за военно-техническо сътрудничество посочиха, че Иран би приел системи "Антей-2500", необхванати формално от забраната на ООН; до официални преговори обаче така и не се стигна, напомня "Комерсант". Според негови руски източници за решаване на проблема ще трябват "години".

Сега обаче "Русия готви ирански пробив", заявява "Московски комсомолец", припомняйки за "възходите и паденията" в двустранното военнотехническо сътрудничество през годините.

Днес "има няколко позиции, в които Русия и Иран "играят на една и съща страна", посочва пред изданието военният експерт Руслан Пухов. Ислямската република например се обявява против доминиращото положение на САЩ на международната арена, нещо много близко до възгледите на Русия. Освен това Иран като шиитска страна е против радикалните ислямисти сунити, формиращи терористични образувания в Близкия изток. Също като Русия Иран се обявява и за високи цени на петрола. Само това е достатъчно за позитивно развитие на двустранните връзки. Доколко обаче ще се сбъднат тези очаквания, единствено времето ще покаже, коментира руският аналитик.

 

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати