23 Април 2024 г. Вторник

Въпросът не е дали Америка води света, а как, обяви Обама пред Конгреса

2015-01-21 10:23:41

В речта си "За състоянието на Съюза", произнесена рано тази сутрин, американският президент Барак Обама засегна основно ударите срещу групировката "Ислямска държава" и начините да се намали социалното неравенство в обществото.

В началото на речта си, той заяви, че за едва 15 години от началото на века, американците преживяха тежки войни и жестока финансова рецесия и е време да "затворим тази страница".

"Моята основна отговорност като върховен главнокомандващ е да защитавам САЩ", заяви Обама.

Tой обяви, че ще поиска от Конгреса резолюция,позволяваща употребата на сила.

Борбата срещу "Ислямска държава" изисква време и внимание, а с тази мярка ще покажем на света, че сме единни. Ще успеем, каза той. Въпросът не е дали Америка води света, а как, убеден е той. Ръководим коалиция, която включва и арабски държави, с цел да се унищожи напълно групировката "Ислямска държава". Силата ни е в комбинирането на военни действия и умела дипломация.

Засегната очаквано бе и Русия. Обама припомни за санкциите, които бяха наложени на Москва заради намесата й в Украйна. Русия днес е изолирана, а мерките на Америка и съюзниците й се отразиха върху икономиката й.Обама припомни, че за първи път от ударите на 9/11, се слага край на американските военни операции в Афганистан и Ирак. Преди 6 години американските военни там са били 180 000, а днес са по-малко от 15 000, отбеляза президентът.Той благодари и даде висока оценка на службата на "нашите мъже и жени в униформа".

Куба и стъпките към размразяване на двустранните отношения също не бяха пропуснати като накратко бе припомнено какво се е променило.

Обама се обяви срещу налагането на допълнителни санкции наИран и се закани да наложи вето на такова искане на Конгреса.

Той поиска центърът в Гуантанамо да бъде затворен. С това искане той дойде на власт, но въпреки постепенното преместване на затворници, все още не е закрит.

По отношение на социалната сфера, Обама обяви заявеното по-рано намерение данъците на богатите американцида бъдат повишени, което републиканците не приемат. По думите му, сегашното данъчно облагане е нечестно спрямо средната класа. По-богатите корпорации и данъкоплатци използват "вратички" в закона, за да плащат по-малко или нищо, критикува съществуващите практики държавният глава като цитира данни, според които за 2012 година средната класа е платила повече данъци от 400-те най-богати.


Той призова Конгреса да гласува увеличаване 
на минималната надница с думите, че ако конгесмените считат за възможно да се издържа едно семейство с по-малко от 15 000 долара на година - то нека опитат. По думите му, задължително е също така да се гласуват законови промени, позволяващи мъжете и жените да получават еднакво заплащане за една и съща работа. В момента, каза той, работещата жена губи около 420 000 долара поради съществуващото неравенство."Сянката на кризата отмина и Съюзът е силен", каза той и допълни, че нивото на безработицата е по-ниско, отколкото преди началото на финансовата криза, а икономиката е все по-независима от вноса на петрол. Икономиката бележи ръст и създаването на работни места надминава нива от 1999 година. За последните 5 години са били създадени 11 млн. нови работни места, цитира данни Обама като допълни и че заплатите също нарастват, благодарение на добрите икономически показатели. За изминалата година 10 млн. здравно неосигурени американци получиха своите застраховки.

С приетите мерки 800 000 ветерани от армията са получили възможност за повишаване на образованието и квалификацията си. Инициативата на съпругата му Мишел Обама и съпругата на вицепрезидента Джо Байдън - Джил е помогнала на около 700 000 ветерани и съпруги на военни да намерят работа. Обама се обърна към работодателите с призив да наемат ветерани, "ако искат служители, които ще изпълняват задълженията си добре".Държавният глава както винаги отбелязарешаващата роля на образованието, като заяви, че все повече деца завършат училище и се дипломират. В края на десетилетието, напомни той, 2 от 3 нови работни места ще изискват по-висока квалификация от преди. Със задоволство припомни и все по-добрите резултати на учениците. Все повече млади американци продължават обучението си в колежи, което по-късно ще им даде възможност да заемат по-високоплатени позиции.

Той се обяви за все по-достъпно от финансова гледна точка образование и все по-свързано с изискванията на пазара на труда, с изграждане на връзки между училища, колежи и работодатели.

Развитието на науката и медицината също са сред приоритетите, каза още президентът и заяви като основно лечението на болести като рак и диабет.

Със средствата, които ще постъпят, ако данъците на най-богатите бъдат увеличени, ще могат да се подпомогнат сфери като здравеопазване и образование, каза той.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати