19 Април 2024 г. Петък

Оставка на Москов или вот на недоверие към кабинета, обяви Лютви Местан

2015-01-20 16:09:54

ДПС атакува здравния министър Петър Москов. На брифинг в централата си лидерът на партията Лютви Местан представи отговор на вътрешния министър Веселин Вучков относно статистиката за нападения на медици от Спешна помощ, които са станали повод здравният министър Петър Москов да атакува малцинствата.

Според него има 225 нападения над лекари. Лекарите трябва да бъдат защитени, призна Местан. Всички сме на страната на лекарите, допълни той.

Много важно е един министър да не лъже, изтъкна обаче лидерът на ДПС. Заради оповестената информация от Москов партията решила да поиска точна справка от МВР шефа дали са верни тези данни. 175 от тези нападения били извършени от роми според Москов.

От отговора на Вучков става ясно, че МВР не е предоставяло данни на МЗ за нападенията над лекари. От началото на 2014 до 17 декември има следните инциденти с екипи на Спешна помощ от различно естество - вербално нападение, счупени стъкла на филиал на Спешна помощ, повреди върху коли на екипите.
4 са инцидентите в Плевен, 3 във Видин, Ловеч- 4,   Кюстендил - 1 нападение над фелдшер, Благоевград-3 случая на вербално нападение, Силистра- 1 случай на нанесена лека телесна повреда. Общо 17 са случаите на посегателство над лекари. Кой от двамата министри лъже, попита Лютви Местан, пояснявайки, че ДПС не се съмнява в справката на вътрешния министър.

Какво цели министърът на здравеопазването с това лъжливо изказване за 225 нападения над екипи на Спешна помощ, попитае лидерът на движението. Тази манипулация никак не е безобидна, смята Местан.
От партията питат премиера Бойко Борисов кой от двамата министри лъже. Ако се окаже, че е Москов, какво ще направи той, е друго питане на движението.

Лютви Местан настоява премиерът да поиска оставката на здравния министър. Ако не го направи, ДПС ще започне консултации за вот на недоверие към кабинета заради ксенофобските изяви и лъжите на Петър Москов.

Местан поясни, че вотът на недоверие няма да е за сектор „Здравеопазване", а заради личността на Петър Московда заема поста. Лидерът на партията каза, че ДПС остава толерантно към кабинета в рамките на обещаните 300 дни.

Чувам вече увъртания, коментира той относно изявлението от МС, че тези 225 случаи били вътрешно ведомствена информация. Местан поясни, че ако здравният министър е пояснил пред депутатите, че информацията му е вътрешно-ведомствена, нямало да се стигне до този ход на ДПС.

Иначе партията ще разчита на подписи за иницииране на вот на недоверие от всички формации.

Какъв срок дават на Бойко Борисов за реакция, не стана ясно. Лютви Местан поясни, че не поставя срок, за да няма заглавия, че партията му поставя ултиматуми. Ако Борисов не реагира, той ще информира целият дипломатически корпус у нас, евркомисаря по здравеопазването, ПАСЕ, всички здравни министри на страните членки на ЕС, лидерите на фракции в ЕП.

Главният прокурор също ще бъде уведомен за „езика на омразата" от министър Москов, за което ДПС си прави извод на базата на отговора на министър Вучков.

Лидерът на партията също така не храни високи надежди за качеството на управленската програма на правителството Борисов 2, която ще бъде представена. Според него ще има имитиране на реформи, а не реални такива.

Интеграцията на дамите във всички структури на обществено-политическия живот е една тенденция, която трябва да се поощрява и подкрепя. Това Местан коментира по повод изявите на премиера Бойко Борисов на тема жена президент, начело на държавата.

Проблемът в изказването на Борисов било използването на глагола „да сложим". Иначе идеята е красива, смята той. Според лидера на формацията няма нищо необичайно страната ни да има жена за държавен глава.


Пресконференцията бе съпътствана от засилени мерки за сигурност. От НСО бяха осигурили рамка, през която да минават журналистите. Пропускателният режим бе почти като този в МС. Проверяваше се и съдържанието на чантите на фона на досегашния режим за достъп за медиите, който бе съвсем „лежерен".

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати