25 Април 2024 г. Четвъртък

Горанов намекна, че се готвят законови промени за работата на финансовите регулатори

2015-01-20 13:15:32
Механизмът, по който работи надзорът над финансовата система, не е добре структуриран, въпреки че през кризата с КТБ се мина успешно. Вероятно се налага законодателно решение, което в подобни ситуации да не позволява отговорността да пада върху само един човек.

Това коментира по време на деветата среща на бизнеса с правителстовто, организирана от "Капитал", финансовият министър Владислав Горанов.

Той има предвид ситуацията, при която отговорността по случая с КТБ на практика падна върху подуправителя на БНБ, оглавяващ банковия надзор, а не върху цялото ръководството на централната банка.

"Уроците са прочетени от всички. Със сигурност финансовата ни система. Но не бива да се премълчават проблемите. Идеята, че парите обичат тишината, не трябва да се абсолютизира и зад нея да се крие неудачно управеление", подчерта Горанов.

Той посочи, че явно сегашното положение, при което членовете на двата регулатора - БНБ и КФН, имат функционална независимост, не дава добър резултат или поне показа слабости".

Споед Горанов вероятно би било полезно да се мисли за колективно носене на отговорност и колективно взимане на решения.

"За да сме сигурни, че няма да е само в ръцете на един човек отговорността, трябва да има допълнителна система за подсигуряване, да не е само един човек да понесе отговорност за един системен проблем като този с КТБ. Възможно е да се променят отговроностите", допълни Горанов.
 
Финансовият министър съобщи още, че приходните администрации ще използват максимално ресурсите си в две насоки - "да поощряват добрите и да наказват лошите".
 
Те няма да бъдат репресивен орган за тези, които са честни към държавата, подчерта Горанов. 

Той съобщи и че 2014 г. е завършила с много малко невъзстановен на фирмите данъчен кредит - под 100 млн. лв. при 236 млн. лв. година по-рано. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати