29 Март 2024 г. Петък

Швейцария ни дава 76 млн. франка за околна среда и циганите и 28 трамвая за София

2015-01-20 12:55:19
Швейцария ще ни помогне да опазим околната си среда, да увеличим икономическия растеж у нас, да подобрим условията на труд, да имаме по-добра социална сигурност, да си укрепим гражданското общество и не на последно място - софиянци да се радват на щвейцарски трамваи.
Въпросната помощ във всички тези посоки се изразява в отпуснати 76 млн. швейцарски франка, които да бъдат инвестирани в различни проекти.

„Става въпрос не само за сътрудничество, а за истинско партньорство. Не говорим за трансфер на пари, а за трансфер на опит", увери на пресконференция в Министерски съвет вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев.

В компанията на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, посланика на Швейцария у нас Денис Кнобел и кмета на София Йорданка Фандъкова Дончев припомни, че още по време на първия мандат на кабинета „Борисов" е подписано рамковото споразумение на Българо-Швейцарската програма за сътрудничество и финансовата помощ е договорена в пълния й размер.
„Това обаче не е финалният резултат, който преследваме, а е началото на проектите, които тепърва трябва да се изпълняват", подчерта вицепремиерът и призна, че имаме всички шансове да доведем нещата до добър край.

В програмата за сътрудничество посланик Кнобел вижда изграждането на мост между България и Швейцария, което не е само инвестиране на средства, а реално сътрудничество. „Ние искаме да допринесем за постигане на просперитет в България. Това е знак на солидарност към нашите български приятели", обясни мотивацията на Швейцария посланикът на страната у нас.

Близо половината от швейцарските пари ще бъдат инвестирани в проекти за защита на околната ни среда. Един от тези проекти е за обезвреждане на около 4 500 тона токсични пестициди, които са излезли от употреба, но все още се съхраняват в складове в някои селски райони на България. Изчисленията показват, че с унищожаването на тези вредни пестициди ще се повиши безопасността и качеството на живот за над 2 млн. българи.

В посока опазване на околната ни среда Швейцария ще даде пари и по проект за разработване на пилотни модели засъбиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци в 22 наши общини. В пет от тези общини ще бъдат построени центрове за събиране и временно съхранение на тези отпадъци.

София също е късметлия в Българо-Швейцарската програма за сътрудничество, тъй като ще получи 28 употребявани вече швейцарски трамвая от Базел. Те от своя страна ще подобрят обществения транспорт на столицата ни и ще опазят въздуха чист.
Първият швейцарски трамвай ще пристигне у нас през 2016-та година, а през следващите две години по софийските улици трябва да започнат да се движат и останалите 27 трамвая. Те ще заместят вече старите и скърцащи мотриси по линиите „3" и „12".

„За София най-важната задача е работата за устойчивото развитие на града", напомни столичният кмет, но изтъкна, че това изисква огромни финансови инвестиции. Йорданка Фандъкова използва момента, за да се похвали, че по Оперативна програма „Околна среда" по софийските улици вече се движат нови 20 трамвая, 46 от общо 126 договорени нови автобуса, както и 10 нови метровлака.
От думите на Фандъкова стана ясно още, че през тази година трябва да бъде подписан и договор с Европейската инвестиционна банка за още 80 нови автобуса.

Не на последно място отпуснатите пари при сътрудничеството ни с Швейцария ще се използват и за насърчаване на дуалната система за професионално обучение, като така швейцарски експерти ще обучават нашите учители. 22 български учени пък ще имат възможността да спечелят стипендии за изследователска дейност в швейцарски университети.

И при тази финансова помощ родните цигани няма да бъдат забравени, като по програмата са предвидени и пари за подобряване на средата на живот, здравеопазването и образованието на циганите в някои общини.
Швейцария се захваща и с борбата с корупцията у нас, като именно по тази програма за сътрудничество ще отпусне средства в тази насока.
източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати