29 Март 2024 г. Петък

Истината за китайския производител на смартфони Xiaomi?

2015-01-20 11:58:29

Явлението Xiaomi. Преди 5 години – на никого неизвестен стартъп, днес – третият производител на смартфони, който скоро може да започне да „диша във врата“ на Apple. Обзалагам се, че малка част от българските потребители изобщо са чували името на китайския бранд, но е твърде вероятно това скоро да се промени. Нека се запознаем отблизо с Xiaomi и да видим какво знаете и не знаете за новия претендент за лидер на мобилния пазар.

Започваме с това, че предизвикателства пред азиатските компании да пробият на американския пазар, отвъд океана, винаги има. Типичен пример е Alibaba.com. С Xiaomi, обаче, събитията се случват доста бързо и американският пазар е в очакване на „двойника“ на Apple.

Какво е Xiaomi?

Компанията е създадена през юни, 2010г., стартира като софтуерна компания, сътрудничество между 8 партньори. За основател се смята Лей Жун, сериен предприемач и бизнес ангел, който в момента е на позиция CEO.  На хардуерния пазар, Xiaomi излиза през 2011г.. Домът на Xiaomi е Пекин, Китай.

Какво означава „xiaomi“?

Буквалният превод на думата „xiaomi“ е „просо“. Името изглежда по този начин 小米 с китайски символи.

Как се произнася Xiaomi?

Английската транскрипция изглежда по този начин – SHEE-ow me. На български се доближава най-много да следното произношение – /шáу – мий/.

Колко са големи Xiaomi днес?

Рекордните продажби от изминалата 2014, говорят сами за себе си. 61 млн. продадени смартфона, което е над 3 пъти повече, сравнено с предходната 2013г. В края на 2014г. компанията получи поредното финансиране на стойност над 1 млрд. долара.

Кога и къде можете да купите Xiaomi?

Засега единствено в Азия. Фокус на компанията са страни като Китай, Индия и Индонезия. Според представители на компанията, ще отнеме няколко години, за да видим Xiaomi на американския и европейския пазари. Компанията предпочита да обърне внимание натепърва развиващи се пазари, вместо на такива, които са наситени със смартфони.

Какво произвежда Xiaomi освен смартфони?

Последното устройство с марка Xiaomi попада в категорията „phablet“ (нещо средно между смартфон и таблет, phone + tablet). Често се определя като еквивалент на iPhone 6 Plus.

Противоречията?

На дигиталния пазар противоречия да искате. Има ли такива покрай Xiaomi? Разбира се, че има. На първо място компанията има доста тънко портфолио с патенти, което не е проблем за територията на Китай, но при евентуално навлизане на нови пазари, може бързо да „привика“ Xiaomi в съдебната зала. През декември, 2014 г. Ericsson съди Xiaomi заради нарушения на патентите на безжичните мрежи  и бе доста близо до това да „изхвърли“ китайския производител от индийския пазар.

Споделете в коментарите вашето мнение за Xiaomi. Бихте ли използвали устройство от китайския производител, например?

източник: newtrend.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати