Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Май 20
Начало arrow България arrow Населението намалява, администрацията нараства, констатира Бъчварова

Населението намалява, администрацията нараства, констатира Бъчварова

  Print E-mail
2015-01-19 12:54:22
източник: news.bg

Прозрачност и открито управление са целите, които си поставя вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрацияРумяна Бъчварова.

Официално тя представи в МС своите управленски приоритети. Според неяпрозрачността и откритото управление означават по-ефективна администрация, повече отчетност и включването на гражданските организации и бизнеса при формирането на политики и вземане на управленски решения.

Бъчварова категорично не е съгласна с критиките, че кабинетът "Борисов 2" работи без управленска програма и приоритети. За мен численото ограничаване на администрацията не е първа и единствена цел, не е и самоцел, подчерта Бъчварова. Искаме държавната администрация да стане модерна администрация, допълни тя.

Докато населението намалява, администрацията нараства, посочи още вицепремиерът Бъчварова. Правят се опити за намаляване числеността на чиновниците още от предишния мандат на ГЕРБ. С 12%, по думите на Бъчварова, е намалял съставът на администрацията от 2010 г. насам.

Що се касае за административната реформа, още през първите месеци на правителството е разработена и одобрена пътна карта за изпълнението на Стратегията за административна реформа 2015-2020 и е подготвена за публично обсъждане пътната карта за електронното управление до 2020 година.

Приключил е и проектът на Оперативна програма „Добро управление". Тя е и основният източник на финансиране, даващ достъп до над 650 милиона лева за модернизиране и оптимизиране на администрацията.

Основната част от усилията на екипа на Румяна Бъчварова тази година ще се съсредоточи върху развитието на държавната администрация, тъй като тежката бюрокрация затруднява работата на гражданите. Тя се дължи на разпокъсаност на административните услуги и регулаторните режими, на слабия обмен информация между различните администрации, както и на това, че едва 13% от услугите са електронизирани.

В България има над 2000 услуги и над 900 регулаторни режима, които администрацията предлага. На практика над 60% от транзакциите за 2013 са за предоставени удостоверителни услуги, чиито крайни потребители не са гражданите и бизнесът, а други администрации.

Гражданите се явяват посредници между администрациите. Пример за това са случаите, когато гражданите трябва да представят на една администрация удостоверение, издадено от друга администрация. Премахването на този проблем ще спести десетки милиони човекочаса всяка година.

Предстои да се направи пълен одит на административните услуги и регистри. Целта е администрациите да улеснят гражданите, като комуникират по-добре помежду си.Приоритетно ще се въведат електронни услуги, чиито краен ползвател са гражданите и бизнесът, а не самите администрации.

Акцент в административната реформа ще е извършване на оценка на въздействие на законодателството. Всеки ден средно 2,5 нормативни акта търпят промени, което затормозява бизнес средата. С въвеждането на задължителна оценка на въздействие на законодателството редица държави отчитат до 40% намаляване в броя на новите закони, както и подобряване на нормативната уредба.

Това обаче на практика според вицепремиера Румяна  Бъчарова означава нов начин на законотворчество. КСО е променян 61 пъти от 2007 досега. Законът за здравното осигуряване - 47 пъти, Законът за здравето също е бил коригиран над 40 пъти, Данъчно-осигурително процесуалният кодекс е минал през 37 промени.

От 1998 година досега с над 40% се е увеличил масивът закони, касаещи работата на бизнеса. Амбиция на Румяна Бъчварова е да увеличи качеството на чиновниците.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  Новини Днес, 1 май, отбелязваме Международния ден на труда. Той се чества предимно от левите движения и партии в някои страни.Историята на празника се свързва с работническото движение през ...
  Новини 24 часаЛондон готви четворно увеличение на таксите за български студентиБългарите, които планират да учат след 2 години в английски университети, ще трябва да плащат много повече от сегашните наши ...
  Новини Клисурци са превърнали града си в саможертвена клада, която осветява пътя към свободата. Това каза президентът Румен Радев. Той припомни, че има места, които ни карат да вдигаме гордо глава, защото ...
  Новини Днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Следобед ще има повече облаци над Източна и Северна България. Валежи не се очакват. След изминалите по-хладни дни, днес ще е по-топло. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?