25 Април 2024 г. Четвъртък

Пазарите реагирали прекомерно на отвързването на франка от еврото, смята шефът на Швейцарската централна банка

2015-01-18 11:36:05
Два дни след изненадващото решение на Швейцарската централна банка да се откаже от политиката за намеса върху курса на франка спрямо еврото, което предизвика истинско земетресение на борсите, президентът на банката се опита да успокои обстановката, предаде Франс прес.

В четвъртък  централната банка неочаквано премахна фиксирания курс от 1.20 франка за евро, въведен преди повече от три години с цел да се ограничи поскъпването на валутата, причинено от нарасналото заради дълговата криза в еврозоната търсене на сигурни активи.

В резултат на решението швейцарската валута поскъпна с близо 30 на сто спрямо еврото. Отвързването на франка от еврото изненада пазарите и предизвика спад в акциите на големите швейцарски компании, котирани на борсата.

"Швейцарският франк, чийто курс не е държан изкуствено нисък от банката от четвъртък насам, е определено надценяван спрямо долара и еврото, казва шефът на Швейцарската централна банка Томас Джордан в интервю, публикувано днес в швейцарските вестници "Тан" и "Нюе Цюрхер цайтунг" и цитирано от БТА. 

Според Джордан, който беше остро разкритикуван от медиите и икономическите среди заради решението, финансовите пазари са имали прекомерна реакция на освобождаването на франка и така са тласнали курса му към силно покачване.

По думите му пазарите трябва прогресивно да намерят баланс, но това може да отнеме време. Томас Джордан поясни, че националната банка си е давала сметка, че решението може да има силен отзвук.

Шефът на швейцарската централна банка подчертава, че запазването на тавана на курса на фрака спрямо еврото не е било повече възможно. Според него при продължаване на политиката на обвързване, банката е рискувала да изгуби контрола върху дългосрочната си валутна политика.

Инвеститори и валутни търговци по цял свят търпят значителни загуби

Инвеститори и валутни търговци по цял свят търпят значителни загуби от решението за премахване на фиксирания курс на франка спрямо еврото, предава агенция "Блумбърг". 

Американската банка "Ситигруп" (Citigroup), най-големият валутен дилър в света, е загубила над 150 млн. долара. Загубите на британската "Барклис" (Barclays) засега са малко под 100 млн. долара. Сред засегнатите е и германската Дойче банк (Deutsche Bank). 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати