20 Април 2024 г. Събота

Намериха се пари за БДЖ, край на спирането на влакове

2015-01-16 19:51:41

Няма да има повече спрени влакове. А въпросните вече спрени от движение 38 влака ще бъдат ревизирани и по възможност върнати. Това обяви пред журналисти в парламента министърът на транспорта Ивайло Московски.

Той обясни, че се е чул по телефона с министъра на финансите Владислав Горанов и двамата са стигнали до извода, че с едно постановление на Министерски съвет и прехвърлянето на отделените от финансовото министерство 40 млн. лева направо към общата сума на субсидията, ще се отмени решението за ново спиране за влакове и ще се ревизират вече спрените влакове.

Припомняме, преди два дни транспортната комисия към парламента настоятелно поиска от Московски да се разбере с финансовия си колега и да се пуснат спрените влакове.

Тези 40 млн. лева стоят блокирани и не могат да се ползват, заради все още недошлата нотификация от Брюксел за одобрение на държавна помощ. Това ще отнеме време", изтъкна министър Московски.

Транспортният министър напомни и вече поетото обещание пред парламентарната транспортна комисия, че до средата на февруари ръководството на БДЖ ще изготви стратегия за финансово стабилизиране на дружеството, в която ще има и записана инвестиционна програма за следващите 7 години.

„След това до 4 месеца тя ще влезе в парламента и оттам нататък е без значение кое е правителството - трябва да спазва тази програма", отсече министърът.

Темата за спрените влакове продължи и по време на парламентарния контрол.
Социалистът Георги Божинов изтъкна острото обществено недоволство заради спирането на мотрисите. Нямаше нагласа и на хората какво да правят, подчерта той.

Министър Ивайло Московски изтъкна, че 582 влака се движат по релсите на държавата. Той отново каза, че с 44 милиона лева е орязан бюджетът, с който държавата подпомага държавната железница. Именно заради БДЖ е принудено да предприеме непопулярни мерки, по думите на Московски.

Според него спирането на влакове е съобразено с възможностите за алтернативен транспорт. Стана ясно обаче, чеще има спрени влакове заради лошо техническо състояние. Не са извършвани ремонти за изискуемия минимум средства от 25 милиона лева. Причината за липсата на тези инвестициите е, че БДЖ се опитало да се справи с разполагаемия финансов ресурс. 15 милиона лева пък е оперативната загуба на дружеството, по думите на Московски.

По-късно Московски проведе среща с колегата си с ресор финанси Владислав Горанов, на която Горанов е потвърдил, че 40-те милиона лева ще бъдат преведени към субсидия на "БДЖ-Пътнически превози".  
След като ЕК одобри това, средствата ще бъдат на разположение на железниците. Графикът на движение ще бъде ревизиран, а за да тръгнат отново влаковете, ще е нужно малко технологично време.

Ръководството на „Холдинг БДЖ" инвестиционна програма за развитие на БДЖ, съобщават от там.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати