19 Април 2024 г. Петък

Започваме преговори за присъединяване към еврозоната, обяви Владислав Горанов

2015-01-16 10:31:50
Българското правителство ще започне разговори с правителствата на 19-те страни от еврозоната за старт на присъединяването ни към общата валута, съобщи финансовият министър Владислав Горанов във Вилнюс, цитиран от „24 часа" и Нова телевизия.

Горанов се намира в столицата на Литва по повод на влизането на 19-тата страна от ЕС в еврозоната и окончателното премахване на местната валута. От полунощ на 15 януари в Литва цените вече ще са обявени само в евро и ще се плаща само с европейската валута. 

„Налице е политически консенсус, че трябва колкото се може по-бързо да приемем еврото", казва Горанов, но не определя конкретни дати за влизане в чакалнята на механизма ERM 2 и последващо приемане на еврото като официална валута. По думите му обаче е напълно възможно страната да влезе поне в „чакалнята“ на еврозоната, както се нарича още механизма ERM 2, до 2018 г., когато приключва мандатът на сегашното правителство.

България ще поиска от 19-те страни, които вече ползват еврото като валута, пътна карта с ангажиментите на страната ни и реформите, които трябва да бъдат предприети, преди допускането на страната в ERM 2.

„Няма предварителни условия за влизане в ERM 2, съответният кандидат трябва да отговаря на изискванията на страните в еврозоната за структурни реформи и стабилност“, пояснява финансовият министър. Затова според него било особено важно България да получи политически ангажимент какво 19-те членки на зоната очакват от нея.

"Кога и срещу какви структурни мерки ще бъдат готови да доопуснат страната в чакалнята", заяви Горанов и пред Нова телевизия.

Според правилата на ЕС, за да влезе една държава в еврозоната, тя трябва да се присъедини към механизма ERM 2, известен още като „чакалнята" за еврозоната. ERM 2 (European Exchange Rate Mechanism 2) е валутен механизъм, който цели да свърже валутите на европейските държави с единната европейска валута. Целта е да се постигне стабилност на тези валути, както и да се изгради обективна оценка за евентуално присъединяване към еврозоната. Присъединяването към валутния съюз може да стане минимум след две години от този акт.

Финансовият министър е категоричен, че смяната на лева с еврото ще има положителен икономически ефект върху страната. По думите му финансовият ресурс, който може да заема България, ще е по-евтин. Освен това ще отпадне пресмятането на валутния риск, а това ще доведе и до увеличение на чуждестранните инвестиции.

Според министъра има механизми за контролиране на цените, така че да не се допусне покачването им заради смяната на валутата.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати