23 Април 2024 г. Вторник

Лютви Местан: Ако не се разберат, може и да има предсрочни избори

2015-01-16 09:57:58

Ако не се разсече националсоциалистическият възел, може и да има предсрочни избори. Тази теза-предупреждение отново бе изречена от председателя на ДПС Лютви Местан в студиото на Нова телевизия. Обективният ни анализ сочи, че предсрочните парламентарни избори могат да се окажат необходимост до края на 2015 година, допълни Местан.

Не съм си позволил нито ултиматуми, нито дори и съвети към господин Борисов. Тезата, по думите на Местан, не е "нито желание за власт, нито скрита ревност", а се дължи на задълбочен анализ, който открива, че самата формула на властта в момента - полюсното съглашателство между крайнодясно и крайноляво - ще продължава да генерира вътрешна нестабилност. Това не е среда за провеждане на реформи, беше категоричен лидерът на ДПС

Анализ, че такива полюсни - формули на властта, която ще продължава да генерира вътрешна нестабилност, което не дава условия за провеждане на реформи.

"Проблемът на управлението не е в статута на ДПС - ние сме опозиция, не сме част от управлението на страната... Не чух обаче нито веднъж да се артикулира темата с преяждането на власт", коментира Местан и посочи като противоречие между внушенията и реалните факти участието на ДПС в предишните правителства с трима министри при толкова голяма парламентарна група, и участието в момента на РБ със 7 министри при 23 депутати.

"Не ДПС е проблем. Властта има проблем със своята управленска и реформаторска немощ", посочи председателят на ДПС и увери, че движението ще продължи да подкрепя собствената си политическа идентичност. ДПС няма да се държи "талибанско-опозиционно" и да гласува против всичко само защото е в опозиция, обясни Лютви Местан. За него е необяснимо обаче защо всеки път, когато вотът на ДПС съвпадне с ГЕРБ това поражда ревност и страхове в малките партии.

"Последна грижа ми е каква ще бъде реакцията на Радан или на другите партньори"ДПС ще гласува съобразно собствената си политическа платформа! Ако искат да се освободят от риска крайното решение да зависи от ДПС - да се разберат помежду си!"

Лютви Местан каза, че с интерес ще наблюдава как идеите на крайните националисти ще бъдат вплетени в програмата на европейска България.

В студиото Местан изрази и яркото си недоволство от това, че се изпълнява един от приоритетите на крайните националисти на Валери Симеоново - кадрите на ДПС да бъдат "изтръгнати от властта", но не отговори дали това не е желание за борба с корупцията. Това, което се случва с кадрите на ДПС от ниския и средния ешалон на управление, Местан определи като"етническо прочистване". Местан отправи и предупреждение, че много български политици са тръгнали към "Луковия марш", а не към антитерористичното, но мултикултуралистично обединение на настоящото, каквото видяхме в Париж.

Съзнанието че в управлението има несъвместимост на крайно ляво и крайно дясно - трябва им универсален враг. Конкретната политическа реалност се заменя с изкривените символи на доброто и злото, а усещането на собствената Нелепо е да оправдаваш собствената си управленска немощ с кадрите на ДПС."

В студиото Лютви Местан коментира и накратко възможността премиерът Борисов да се вмести успешно в образа на президент, както в последните месеци определено се наблюдават такива тенденции. Според Местан това е напълно възможно.

По повод показана му карикатура, вкюлчваща колегата му Делян Пеевски, Местан каза, че е крайно време да се започне да се говори с факти, а не с внушения.
"Не видях до този момент нито едно конкретно основание, което да го прави уязвим пред закона. Нека да говорим за господин Пеевски с езика на фактите, а не с внушения, призова председателят на ДПС:

"Той е много по-сложен. А и изобщо е сложен въпросът да добрия и злия. Дали аз мога да бъде определен като добър човек? Нека говорим малко по-смирено. На никого не отива маската на смирения, на безалтернативно добрия", отклони въпросите на водещите Местан.

На въпрос дали в последните месеци има влошаване на отношенията с почетния председател на движението Ахмед Доган, Лютви Местан каза, че е чул тези приказки, но няма такова нещо. "Това е по-скоро мечтата на нашите политически опоненти."

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати