26 Април 2024 г. Петък

Турчинов: 8500 руски военни се бият в Донбас, може да започне пълномащабна война

2015-01-16 09:09:17

Напрежението в Донбас ескалира, а Русия е разположила 52-хилядна армия по границата с Украйна. Не е изключено започването на пълномащабна война, заяви секретарят на украинския Съвет за национална сигурност, Александър Турчинов, цитиран от  агенция „Униан".

Междувременно Европейският парламент осъди терористичните актове в Украйна и се обяви за запазване на санкциите срещу Русия, докато Москва не промени политиката си на агресивна намеса във вътрешните работи на съседната страна.

Проруските сепаратисти са обстрелвали 44 пъти позиции на украинските антитерористични сили между 6:00 и 18:00 ч.

Арена на най-ожесточено противопоставяне стана летището на Донецк, където боевете продължиха през целия ден. Сепаратистите са обстрелвали новия терминал със стрелково оръжие, гранатомети, танкове и реактивна артилерия. След 14. ч. те са предприели  щурм, който е бил отбит от украинските военни.

Съобщава се, че във вечерните часове проруските сили са разгърнали артилерийска бойна техника срещу военните на летището, като посоката на стрелбата е била към жилищните квартали на града.

„Има загинали сред мирните граждани. Очевидно сепаратистите целят да обвинят въоръжените сили в нарушаване на мирното споразумение и за смъртта на цивилни." - се казва в официално съобщение на антитерористичните сили.

Журналистът  ч.украинските  подразделения на новия терминал са предприели  контраатака на втория етаж на сградата, за да отблъснат щурмоваци от руската бригада „Спарта".

По думите на Бутусов през целия ден се е водил  близък бой, като няколко пъти се е стигнало почти до ръкопашни схватки.

„Това е Сталинград на 21 век." - свидетелства журналистът.

Към 21 ч. ситуацията на летището е стабилизирана, след като антитерористичните сили са получили подкрепление.

Доброволката Татяна Ричкова съобщи в социалната мрежа Facebook, че ранените военни са изведени от района на летището.
Не се съобщава какви са загубите от двете страни.

В Луганска област незаконни въоръжени групи са   използвали системи „Град" близо до селищата Кримское, Соколники, Трехизбенка и ТЕЦ „Счастие". Близо до Смелое се е стигнало до въоръжени сблъсъци.

По-рано беше съобщено за нов инцидент с автобус в Донецк, като първоначалната информация беше, че той е поразен от снаряд. 
Впоследствие беше изяснено, че джип на сепаратисткия батальон „Калмиус" целенасочено се е врязал в автобуса, който е превозвал металурзи.

Според украински медии, при инцидента са загинали двама души, а 12 са ранени, като двама то тях са в тежко състояние.

Във връзка с предишния подобен инцидент, при който снаряд порази автобус при Волоноваха, агенция „Униан" съобщи, че е публикуван видеоматериал, но който се вижда как срещу превозното средство, което е чакало на  пропускателен пункт, е имало обстрел от страна на сепаратистите. На записа се вожда как снаряди се взривяват около пропускателния пункт, а един от тях избухва непосредствено до автобуса. На място загинаха 10 от пътниците, други трима починаха по-късно от раните си. Припомняме, проруските сили отрекоха, че носят вина за обстрела.

По данни на украинския Съвет за национална сигурност, огласени от неговия секретар Александър Турчинов, сепаратистите разполагат с 542 танка, 990 бойно бронирани коли, 694 артилерийски системи, сред които 4 реактивни комплекса  „Точка-У" и до 57 зенитно-ракетни комплекса.

По думите на Турчинов, на окупираната от тях територия в Донбас действа военна групировка с численост над 36 хиляди души, 8500 от които са редовно служещи в армията на Руската федерация.

Пред парламента Турчинов заяви, че не изключва започването на пълномащабна война. 
По данни на съвета по сигурността, по руско-украинската граница е разположена 52-хилядна армия със значителен настъпателен потенциал. Става дума за над 300 танка, над 1800 бронирани машини, над 750 артилерийски системи и системи аз залпов огън, до 360 самолети и бойни хеликоптери.

На свой ред координаторът на групата  „Информационна съпротива" Димитрий Тимчук заяви, че в зоната на антитерористичната операция продължава прегрупирането на сепаратистките сили, които се опитват да разположат ударни групи на нови места.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати