28 Март 2024 г. Четвъртък

САЩ ни помогат за сигурността и енергийното ни бъдеще

2015-01-15 16:30:23

САЩ ще ни помага да изготвим план за енергийното бъдеще за България. Това обяви американският първи дипломат Джон Кери на съвместната си пресконференция с българския премиер Бойко Борисов.

Щатите ни пращат енергиен експерт, който с експертите в енергийното ведомство да очертае енергийното ни бъдеще. Стана ясно още, че САЩ са ангажирани да помогнат на кабинета да постигне правилните решение за енергийната си независимост с помощта на САЩ и Европа. Ние сме наистина ангажирани с тази помощ, увери Джон Кери. България заслужава по-добра енергийна сигурност, по-добри цени, убеден е той.

Ще се търсят усилия, за да се подпомогне страната ни, след като Южен поток няма да се случи. САЩ ни подкрепя в изграждането на интерконектора с Гърция. Този въпрос е много важен за България, важен е и за САЩ, каза държавният секретар на САЩ, изтъквайки, че е не е добре една страна да е зависима само от един доставчик.

България трябва да засили своите усилия за върховенство на закона, подчерта Джон Кери. Посъветва ни да се справим с корупцията. Това щяло да създаде необходимия климат за инвестиции.Кери обвърза темата на американските инвестиции у нас със състоянието на съдебната ни система и корупционните нива. Няколко пъти първият дипломат на САЩ повтори, че очаква България да се справи с проблемите в тези сфери.

САЩ напълно подкрепя България в съдебната реформа, стана ясно още от думите на Кери. Ние САЩ ще стоим до вас плътно, обеща първият дипломат на САЩ.

Джон Кери акцентира върху необходимостта страната ни да диверсифицира доставките на газ и да увеличи свързаността със съседите си. САЩ ще ни подпомагат в този процес, обеща държавният секретар.

Джон Кери поясни, че американската подкрепа за енергийната диверсификация на страната ни не е насочена срещу която и да е държава. Америка, по думите му, ни помагала да защитим бъдещето си. Трябва да се уважава суверенитетът на България, категоричен бе Кери.

Той обеща американска подкрепа за страната ни при евентуални „отмъстителни" руски действия за провала на Южен поток. Темата за евентуално руско отмъщение бе зададена от американски журналист, но държавният секретар на САЩ бе изключително дипломатичен по темата Русия. Ние САЩ сме до България, увери първият дипломат на Америка.

Българският премиер Бойко Борисов почти не взе думата и остави обобщенията от разговорите на американския гост. Увери обаче, че няма промяна на българската позиция за шистовия газ. Мораториумът може да отпадне само при доказано екологично чисти технологии. По тази тема нашата позиция винаги е била много ясна, категоричен бе министър-председателят.

Не се избистри въпросът за инвестициите на Уестингхаус на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй". Борисов припомни, че има работна група, която оказва помощ компанията да бъде инвеститор в този проект. Тази работна група ще продължи да работи, за да намери финансово-икономическа схема, която да не ни задължава финансово за сметка на дълга.

Бойко Борисов увери, че ще изградим интерконектора с Гърция с европейски пари. Борисов запознал американските гости с идеята му за газовия хъб, която обаче беше порязана от руската страна след вчерашните изявления на шефа на Газпром Алексей Милер.

Хъб ще ползваме, ако се осъществи руско-турският газопровод, стана ясно от думите на премиера Борисов.

По другата важна за нас тема Джон Кери заяви, че САЩ подкрепя безвизов режим за българи. Това можело да укрепи връзките между двете страни и да стимулира инвестициите между двете страни.

Ще продължим да работим по този въпрос, изтъкна той, но подчерта, че визовите отношения са комплексна тема, която се разглежда в рамките на голям брой условия, които трябва да бъдат спазени. 15,2 % са отказаните американски визи за българи. За да отпадне визовият режим обаче този отказ трябва да е 3 %.

Самият Джон Кери акцентира, че идва на посещение у нас във времена, изпълнени с предизвикателства. Америка е абсолютно ангажирана със сигурността, просперитета и развитието на демократични институции у нас. Той отчете и доброто сътрудничество между двете държави. Ангажираността ни в НАТО към България е непоклатима, увери Джон Кери. Като съюзници в НАТО, САЩ и България са рамо до рамо в борбата за глобалната сигурност, по думите му.

Целта по изграждането на единна мирна и просперираща Европа още не е постигната, изтъкна първият дипломат на САЩ. Америка е ангажирана за постигане на единна и суверенна България, подчерта Кери. Това е и посланието, което първият дипломат на САЩ иска да остави с визитата си.

От изявлението му стана ясно, че двете страни ще задълбочат съвместните си усилия в колективната сигурност, ще се активизират съвместните учения между България и САЩ. Ще се оптимизират българските въоръжени сили.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати