29 Март 2024 г. Петък

Политическият елит декларира доходите си

2015-01-15 11:24:24
Сметната палата публикува встъпителните и финалните декларации на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности, подадени след 5 юни 2014 г.

Те декларират пред Публичния регистър недвижимо имущество, моторни сухопътни, водни и въздухоплавателни превозни средства, парични суми, вземания и задължения над 5000 лева в местна или чуждестранна валута, ценни книги, дялове в дружества с ограничена отговорност, поименни акции в акционерни дружества.

Лицата, заемащи висши държавни и други длъжности декларират имуществото и доходите и на своите съпрузи и ненавършилите пълнолетие деца.

За 2013 година президентът Плевнелиев е декларирал банков влог в чужбина в размер на 2916 евро от дивиденти. Съпругата му Юлиана Плевнелиева има депозит от 7315 лева в българска банка, средствата са й от лихва.

Премиерът Бойко Борисов е в политиката отдавна и затова декларира само новопридобитото. Той не си е купувал къщи, апартаменти или коли. Той е посочил, че има малко над 42 000 лева кеш от заплати и неизползвани отпуски, както и 8 000 в банка, съобщи Нова тв.

Делян Пеевски е декларирал 2 апартамента, 2 гаража и къща в София на обща стойност над 152 000 лева. Той не е декларирал пари в брой, пари в банка, нито акции от фирми и дружества.

Николай Бареков  е посочил, че притежава апартамент в София с мазе и паркомясто за 317 000 лева.  Той има и къща с двор в Пловдив. Бареков притежава повече от 2 милиона и половина в банка и е купил кола на лизинг за 40 000 лева. Той има и акции за 50 000 лева. 

Бившият лидер на БСП Сергей Станишев е декларирал за 2013 г. пред Сметната палата 10 000 лева от заплати и спестявания и два влога на съпругата му - 26 680 лв. и 3 555 евро.

Неговият наследник Михаил Миков пък е отчел 18 000 лева спестявания със съпругата му от заплати. Има два влога в в българска банка - 10 000 лева и 3 100 евро. Двете му деца пък имат влогове по 10 700 лева. 

Лидерът на ДПС Лютви Местан е декларирал депозит в българска банка от 20 000 лева, същият по размер, но в друга банка има и неговата съпруга.

Радан Кънев е декларирал два апартамента в София, две коли и 55 000 лева кредит. 

Валери Симеонов влиза в политиката с 6 000 лева влог и 300 000 лева от заплати досега.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати