29 Март 2024 г. Петък

Парламентът започна с промените в ДКЕВР

2015-01-15 09:53:36

Пленарна зала се зае с това да раздели ДКЕВР на две и съставът на регулатора да се избира от законодателния орган. Това се предвижда с промените в Закона за енергетиката.  Предлаганият законопроект цели подобряването на енергийното регулиране, понастоящем извършвано от Държавната енергийна комисия.

„С предвижданите изменения се осигурява по-голяма самостоятелност в организацията на работата и определяне на необходимите финансови елементи за ефективно осъществяване на регулираните цели", обясни герберът Делян Добрев. Законопроектът цели създаване на законови предпоставки за оптимизиране работата на Комисията за енергийно и водно регулиране, утвърждаване на авторитета на комисията като независим регулаторен орган.

„С предложената процедура се осигурява публичност в процеса на избор на членовете на комисията. Избирането на членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране от Народното събрание гарантира както спазване на изискванията за професионализъм, така и за прозрачност на избора", изтъкна Добрев.

Според него този подход  съответствал на общественото очакване. С цел увеличаване прозрачността в работата на комисията е предвидено ограничаване на закритите заседания, изключение ще има в случаите, когато се оповестява защитена по закона информация. „Предвижда се разширяване на обхватът от публикуваната от комисията информация, включваща протоколи от открити заседания и обществени обсъждания", обясни още депутатът. 
Засилват се изискванията към членовете
 на комисията по отношение на професионалния опит. „Счита се, че за заемане на отговорна длъжност, каквото е член на комисията, е подходящо да се завишат изискванията за професионален опит от три на пет години", подчерта Делян Добрев.

Регулаторът обаче има известни опасения по отношение на финансирането на комисията. Безпокойството се състои във факта, че независимостта на комисията не се определя само от начина, по който се избира, или от организацията на работа, а и от независимото финансиране. Притеснение сред ръководството на ДКЕВР поражда и намерението за провеждане всички заседания на комисията на открито.

Годишно Държавната  комисия за енергийно и водно регулиране разглежда около 8000 жалби и каненето на всички жалбоподатели би затруднило работата на й, както и факта, че на заседанията се разглеждат вътрешни въпроси.

От АБВ подкрепят законопроекта, като имат препоръки някои детайли да бъдат преосмислени, а други да се прецизират. Хората на Георги Първанов желаят да бъде разширена процедурата по предложения за членове на комисията, като всеки заинтересован и отговарящ на условията да може да кандидатства. От АБВ не одобряват премахването на изискването поне един член на комисията да е юрист и поне един - икономист. Изразени бяха опасения, че изискванията за професионален стаж са ниски.

Представителите на БСП Лява България не подкрепят законопроекта. Те настояват за самофинансиране на ДКЕВР, което ще допринесе значително много за нейната независимост и членовете на комисията да са професионално ориентирани.

Представителите на Патриотичния фронт подкрепят законопроекта, но според тях в него има малки същностни проблеми, които могат да бъдат преработени и коригирани в периода между първо и второ четене. Очаквано, управляващата партия е За промените. Представителите на ДПС подкрепят законопроекта, с препоръки за корекции между първо и второ четене. Националистите от АТАКА не одобряват законопроекта, тъй като за тях е непълноценен.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати