23 Април 2024 г. Вторник

Съдът е част от схема за кражба на фирми, смята Татяна Дончева

2015-01-15 09:46:29

Съдът е част от схема за кражба на фирми. Това заяви в ефира на bTV лидерът на „Движение 21" Татяна Дончева.

Случаят „Белведере" не е откъснат случай, при който се открадва фирма. Има методика за кражба на фирма, по привидно съдебен път, при който е направена схема и съдът е част от тази схема, смята Дончева.

Когато поставящ в несъстоятелност една фирма, без състоятелността и дълговете да бъдат доказани, докато фирмата се бори по инстанциите нагоре да доказва, че не дължи такива пари, междувременно управлението й се дава на хора, които изпразват сметките, прехвърлят фирмата и прехвърлят активите, продължи тя, подчертавайки, че просто има методика за кражба на фирма, която се използва и за други.

Припомняме, съдебният казус по обявяване на несъстоятелност на фирмата „Белведере" нашумя в края на миналата година, когато френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан отправи обвинения за корупция и влияние от страна на разпределения съдия Румяна Ченалова с цел да се овладее собствеността върху фирмата. След разразилия се скандал Ченалова си направи отвод, като срещу нея стартира и дисциплинарно производство от страна на Висшия съдебен съвет. Последва молба от страна на „Белведере" всички градски съдии да си направят самоотвод по делото, за да няма никакви съмнения.

По думите й щом има такава методика, трябва да се измисли противодействие за криминализиране на кражбата на фирма.

Дори когато съдружници си крадат фирмата един от други, това е кражба като на чужда фирма. Всичко това е съдебна реформа, допълни Дончева.

Ние не сме в безизходица, куцайки със съдебната система. Има погрешно мислене с решаването на съдебната реформа. Голяма част от политическите партии смятат, че трябва да бъде стопирано някакво действие за реформа, тъй като някои ще си препиши заслугите. Съдебната реформа е много сложно, много трудоемко нещо, за да може да бъде присвоявано по този начин. Погрешен е подходът, когато си мисли, че трябва да се свърши нещо отгоре, за да убедим Брюксел, обяви лидерът на „Движение 21".

Защо БСП е против тази реформа, защо АБВ е против, попита тя и допълни, че може да им харесва Висшият съдебен съвет или главите на съдебната система.

Второ, кажете защо правосъдният министър в своята стратегия толкова леко е засегнал прокуратурата, нали разбирате, ченяма логична причина, освен ако някой не му каже с прокуратурата да не се занимава. Мястото на прокуратурата, нейните правомощия, нейната централизация или децентрализация, нейното изваждане от съдебната система или нейното оставяне, е ключов въпрос. Промяната на конституция не е пожелание, не е брошка, която някой да си закачи на ревера, това е абсолютна необходимост, смята Дончева.

Според нея ДПС не може да казва, че е против съдебната реформа, защото означава конституционна промяна.

Или в България ще има държава, или няма да има, тази държава тя трябва да бъде на всички. Тази държава трябва да има държавна инфраструктура, съдебната реформа е съществената част. Не ни интересува ДПС с какво заплашват. ДПС може да бъде лесно изолирана. Трябва да е ясно, че съдебна реформа трябва да си състои, категорична е Татяна Дончева.

По думите й хората са оставени в ръцете на трима души дали им уйдисва да направят тази реформа. Тя не конкретизира кои са точни тези хора.

Дончева коментира и зачестилите показни убийства през последните дни. Определени хора, по думите й, свързани с прехода, бяха убивани, елиминирали заради влиянието си в икономическия и политически живот, а сега извършваните убийства са за неизпълнени големи задължения.

Ако не можеш да намериш справедливост по закон, търсиш незаконни действия. Съдебната реформа е началото на всички начала, номер едно като задачи, поясни още тя.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати