28 Март 2024 г. Четвъртък

Вече няма жп връзка между Северна и Южна България, смятат синдикатите

2015-01-14 16:13:41

След спирането на шест влака по линията Карлово - Тулово са прекъснати връзките между Южна и Северна България, председателят на Стачния комитет към Синдиката на железничарите към КНСБ Димитър Динев.

Освен това рязко намаляват на влаковете по линията между Горна Оряховица и Стара Загора и в рамките на един ден не е възможно пътуването в двете посоки.

Силно проблемно, според Димитър Динев, е спирането и на влакове по линията Сливен-Димитровград, където жп транспортът е бил единствен за работниците, които пътуват от селища по линията Карлово - Тулово през Розовата долина. 

Напрежението в системата продължава да нараства. Синдикатът на железничарите към КНСБ очаква ситуацията в БДЖ да бъде основна тема на извънредното заседание на транспортната комисия в Народното събрание. 

Димитър Динев обясни, че едва през февруари ще стане ясно дали ще има стачка. Тогава ръководството на компанията трябва да обяви следващия, втори списък от спрени влакове, както и с какъв процент ще бъде намален персоналът в сектора.

Междувременно подписки против спирането на влакове продължават да събират недоволството на граждани от цялата страна.

Припомняме, спирането на 38 влака и започването намасови съкращения в БДЖ беше официално обявено от ръководството на БДЖ на 12 януари. Действията си изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров аргументира с намалената от 180 на 140 милиона субсидия.

Спирането на влакове между населени места предизвикав първия ден от седмицата протести в различни градове на страната.

Междувременно по време на блиц контрол в Народното събрание, премиерът Бойко Борисов увери, че няма да позволи хората да останат без транспорт. Ще се преразглеждат маршрутите на влаковете заедно с компетентните министри и синдикатите, за да се намери разрешение на проблема.

Самият Борисов заяви готовност, всички проблеми на железницата да бъдат поставени на масата. Според него с годините заради липсата на реформи са се губели милиони лева. През 2006 година, припомни той отново, БСП взели влакове за БДЖ, но не ги платили, ние сега се опитваме да ги плащаме, подчерта премиерът.

Има места, където пътниците са много малко - между 5 и 15 души, стана ясно от думите на министър-председателя. Там, където се налага редуциране на влаковете, според Бойко Борисов, това ще бъде направено. Ще се мисли за довеждащ или друг вид транспорт.

Поне 1,5 милиарда лева са нужни, за да се решат проблемите в БДЖ, по думите му. В комисията по транспорт, той призова, да се търси решение на проблема.

Социалистът Георги Свиленски отчете пък умението на премиера Борисов в най-студените месеци на годината да активизира гражданското недоволство. Така стана през първия му мандат, сега отново назряват протести заради БДЖ.
Според социалиста закриването на 38 линии отнема социални права на хората. "Нали не искате, г-н Борисов, вие да останете в историята като министър-председателят погребал българската железница", попита депутатът.

Георги Божинов пък настоя да се направи реформа в БДЖ, която да е в полза на хората и която да не засяга интересите им. Той настоя да не се търсят лесни и волунтаристични решения, а да се намери работещ и ефективен вариант.

Мутафчиев бе категоричен, че когато държавата предоставя лош обществен транспорт, принуждава гражданите да използват собствения си транспорт и веднага след това започваме да се оплакваме за задръстванията в градовете и замърсяването там.До момента няколко хиляди подписа са събрани в акция на недоволни срещу спирането на влаковете.
По-рано днес бившият транспортен министър Петър Мутафчиев пък коментира, че има обективни причини за тежкото състояние, в което се намира железопътният ни превозвач и една от тях е сривът в българската икономика и неуспялата приватизация.

„През годините, в които аз бях транспортен министър, се опитахме да дадем шанс на железниците чрез оздравяване. През последните години пътникопотокът обаче намалява и приходите от билети от 90 са спаднали на 70 милиона лева", коментира той. „Българските граждани са бедни, стандартът на живот в страната е много нисък и това води до ниска цена на билетите", обясни социалистът.


Петър Мутафчиев опроверга данните на изпълнителния директор на БДЖ Владимир Владимиров, че загубите в железниците, когато той е поел ръководството на националния превозвач, са били в размер на 70 млн. лв., като обясни, че загубите на „Пътнически превози" тогава са били 3,6 млн. лв.
Социалистът отбеляза също, че за услугата, която „Пътнически превози" предоставя винаги е било на загуба и затова получава допълнителна дотация от държавата.

Ако сметнем стойността на парите, които държавата дава на БДЖ, се оказва, че железниците през тази година получават 10 млн. лв. повече", обясни Петър Мутафчиев.

Днес в парламента се проведе среща и на депутати от Патриотичния фронт с представители на синдиката на транспортните работници към „Подкрепа" и синдиката на железничарите към КНСБ. Синдикатите изказаха позицията, че субсидията за БДЖ не е такава, каквато се оповестява в публичното пространство - намалени са средствата единствено за пътническите превози.

Според синдикалистите няма план за развитието на компанията, а се работи на парче. Също така не се дават гаранции, че през следващата години няма да има нови съкращения на линии и служители.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати