19 Април 2024 г. Петък

КЗК разследва евентуалната смяна на собствеността на БТК

2015-01-14 14:34:42

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство за евентуално извършено нарушение чрезпромяна в контрола върху БТК. Това става ясно от съобщение на комисията, съобщава money.bg.

В държавния орган е постъпил сигнал от изпълнителния директор на "Технологичен център - институт по микроелектроника" АД (ТЦ-ИМЕ), в който се изказва предположение за осъществена концентрация по смисъла на чл.22 от ЗЗК чрез придобиване на контрол върху "Българска телекомуникационна компания" ЕАД (БТК) от страна на SHCO 79 S.a.r.l, Люксембург без издадено надлежно разрешение по реда на ЗЗК.

Въз основа на описаната структура на собственост върху БТК се твърди, че ТЦ-ИМЕ се явява крайното дружество от българска страна, притежаващо по веригата най-голямо участие в телекомуникационната компания.

Посочва се, че в началото на м. ноември 2014 г. ТЦ-ИМЕ е сключило с "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ)договор за залог, по силата на който предоставя като обезпечение на банката всички притежавани от дружеството акции от капитала на "Технотел инвест" АД и по този начин е лишено от възможността да упражнява както юридически, така и фактически контрол върху „Технотел ивест" АД и „Бромак телеком инвест" АД.

В сигнала се твърди, че след поставянето на КТБ под специален надзор "Бромак телеком инвест" АД е прехвърлило дяловете си в V Telecom Investment General Partner S.A. и V Telecom Investment S.С.A. на SHCO 79 s.a.r.l., Люксембург.

Заявява се още, че ТЦ-ИМЕ като дружество краен собственик в България на мажоритарния пакет акции в БТК, не е било по никакъв начин уведомено за това прехвърляне.

По повод на този сигнал КЗК образува производство за установяване на евентуално извършено нарушение на чл.24, ал.1 от ЗЗК, във връзка с чл.22, ал.1, т.2 от ЗЗК от страна на SHCO 79 s.a.r.l., Люксембург.

В хода на производството КЗК ще изиска информация от страните по сделката (SHCO 79 s.a.r.l., "Бромак телеком инвест" АД, Бромак ЕООД) и БТК. Комисията ще потърси съдействие от Съвета по конкуренция на Люксембург и от Генерална дирекция Конкуренция на Европейската комисия.

източник: news.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати