29 Март 2024 г. Петък

Депутатите от ГЕРБ се обявиха „за” задължително гласуване

2015-01-14 09:49:24

Депутатите на ГЕРБ се разминаха в позицията на лидера си Бойко Борисов за задължителния вот. Днес от трибуната на Народното събрание Цветан Цветанов от името на герберите заяви, че партията е за задължителното гласуване. Наскоро в телевизионно интервю обаче лидерът Бойко Борисов заяви, че е категорично противзадължителния вот.

Със съболезнования към  семействата на жертвите на атентата в Париж ГЕРБ започнаха традиционната си декларация за старта на политическия сезон. България трябва по всякакъв начин да се противопостави на подобни действиянавсякъде по света и в същото време да гарантира сигурността на своите граждани, заяви заместник-председателят на партията Цветан Цветанов.

По думите му, 2015 г. за страната започва по-спокойно от изминалата 2014-а.  Цветанов припомни, че преди месеци страната ни се е намирала в политическа турболентност, финансова безтегловност и международна изолация. Изминалата година беше белязана от регрес, бедност, бедствия, скандали, а лицето на България пред света се запомни с мащабни граждански протести, смята той. Цветанов коментира още, че кабинетът Орешарски създал отвращение в избирателите към политическата ни система и това довело до рекордно ниска избирателна активност.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обаче дал исторически пример, по думите на Цветанов,  как трябва да постъпва отговорният български държавник е съставянето на кабинета. Партия ГЕРБ издържа успешно историческия изпит, на който бе подложена, доволен е Цветанов.

Правителството върнало доверието в страната ни сред международните институции. ЕК ни изплатила 1 милиард лева само за последния месец на 2014 година.  В началото на новата 2015-а е важно да изведем правилните изводи от изминалата година, за да не допускаме старите грешки и да вървим по един по-добър път, настоя заместник-председателят на ГЕРБ.  Властта на политиците произтича от народа.  Най-силният аргумент на политиката е истината, смята Цветан Цветанов. Един от важните изводи, по мнението му, е че всяко управление на БСП завършва с финансова криза. Стабилно управление в България е възможно и без ДПС, отчете Цветанов.

Пътят към разумния диалог и компромис в името на държавата е възможен, подчерта той. Този път минавал през лидерство, каквото демонстрирал председателят на партията Бойко Борисов. Оказва се, че за ГЕРБ съществен проблем бил слабото ляво. Опозицията ни не се развива и това е проблем за нас, но се превръща и в проблем за страната. Претенциите на БСП да задава тона на социалната политика у нас имат все по-малко прагматично покритие през последните години, изтъкна Цветанов.  Герберите се заканват и през тази година да работят за развитието на страната.

Скандалът с КТБ кара управляващите да намерят гаранции, че той няма да се повтори.  ГЕРБ обеща да започне съдебната реформа, за да може правосъдието ни да е в услуга на гражданите и за да се гарантира върховенство на закона. Продължават и реформите в сектора за сигурност. Социална политика, здравеопазване и образование са акцент в работата на ГЕРБ през тази година.

Цветан Цветанов не пропусна и предстоящите местни избори, които по думите му щели да са  тест за отношението на хората към управлението. Възможно е заедно с тях да се проведе и референдум за изборното законодателство. Цветанов изтъкна явления като купения вот, дефектите на Изборния кодекс. Ние от ГЕРБ сме решени да отидем докрай при решаването на тези проблеми и гледаме извънредно сериозно на идеята да се въведе задължително гласуване, заяви заместник-председателят на ГЕРБ. Той увери, че кабинетът ще изкара пълния си мандат. Цветанов призова за толерантност и загърбване на тясно партийните интереси.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати