20 Април 2024 г. Събота

В Германия подкрепиха имигрантите с протест

2015-01-13 07:53:58
Около 100 000 души протестираха в понеделник вечерта в различни градове на Германия срещу антиислямското движение ПЕГИДА (Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада), което на свой ред също събра хиляди хора на демонстрации, най-много в Дрезден, съобщава Франс прес, като обобщава информация на агенция ДПА.

Около 30 000 души се събраха в Лайпциг на демонстрация в подкрепа на толерантността и откритостта, 20 000 - в Мюнхен, 17 000 - в Хановер, 4000 - в Берлин. Асошиейтед прес отбелязва, че хората, които са демонстрирали на различни места в Германия с призиви за добро и справедливо отношение към имигранните, са били далеч по-многобройни от демонстриращите срещу исляма.

В Берлин полицията съобщи, че 4000 души са участвали в демонстрация в подкрепа на толерантността, докато антиислямския ротест събрал 400 души. В Мюнхен 20 000 души излязоха на улицата в подкрепа на откритостта, а само 1500 се събраха на антиислямския протест. В Лайпциг демонстрантите срещу ПЕГИДА са били 15 000, а антиислямските протестиращи - далеч по-малко.

Хиляди хора излязоха на улицата в Германия в опит да отблъснат нарастващата сила на антиислямските и антибежанските протести в страната, които заплашват да се засилят след терористичните нападения в Париж миналата седмица, посочва ДПА. 

Франс прес съобщава, че демонстрацията на ПЕГИДА в Дрезден е събрала тази вечер 25 000 души, според оценки на полицията. Преди седмица в Дрезден се събраха 18 000 привърженици на антиислямското движение ПЕГИДА, което организира седмични протести в града от октомври насам. 

Някои от участниците в демонстрацията на ПЕГИДА в Дрезден носеха черни ленти, за да изразят подкрепата си със 17-те жертви на терористичните нападения в Париж, съобщава Асошиейтед прес. 

Един от организиторите на демонстрацията - Луц Бахман, каза на присъстващите, че "ужасните действия в Париж са още едно доказателство, че ПЕГИДА е необходима"Ние сме Шарли. Ние не сме ПЕГИДА", съобщава ДПА.

На много места в Германия местните власти изключиха осветлението на публични сгради, за да се дистанцират от антиислямските протести. Големи демонстрации срещу ПЕГИДА имаше и в Саарбрюкен, Хамбург, Дюселдорф и Росток, където бяха организирани и антиислямски демонстрации, но с далеч по-малък брой участници, съобщава ДПА.

На пресконференция в Берлин германската канцлерка Ангела Меркел заяви в присъствието на турския премиер Ахмет Давутоглу, че ислямът е част от германската култура.

"Ислямът е част от Германия", каза Меркел, която ще участва утре в Берлин в бдение за толерантност и откритост, организирано от водещи групи на германската ислямска и турска общности. Меркел планира да направи изявление в парламента в четвъртък във връзка с терористичните нападения в Париж.

Норвежко разклонение на движението ПЕГИДА пък събра почти 200 души на първата си демонстрация в Осло в понеделник вечерта, предаде ДПА. 

Протестът бе насочен срещу "мюсюлманската имиграция и влиянието на исляма". Норвежкият протест бе организиран по образеца на движението ПЕГИДА в Германия.

В друга част на Осло контрадемонстрация "срещу омразата и стигматизирането", както и в подкрепа на жертвите при нападенията в Париж, привлече над 1000 души, съобщава ДПА, като се позовава на местни медии.

По последни данни в Норвегия живеят 180 000 мюсюлмани, тоест около 3,5 процента от цялото население от 5,1 милиона. 

Имигрантите представляват около 15 процента от общия брой жители на Норвегия, като мнозинството от тях са от други европейски страни - Швеция, Полша, Германия, Русия и балтийските държави, отбелязва агенция ТАСС. Но през последните години стремглаво расте броят на прииждащите в Норвегия от Афганистан, Ирак, Сомалия и Еритрея, посочва агенцията.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати