8 Май 2024 г. Сряда

Ивайло Калфин: България трябва да заяви, че не може да приема повече бежанци

2015-01-13 07:51:09
"Затварянето на границата няма да реши проблема...  Трябва много ясно да заявим, че нямаме капацитет да приемаме повече бежанци", заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред БНТ и добави, че България има дългосрочна стратегия за интегриране на бежанците, но "страната просто няма ресурси да я изпълни".

Калфин защити идеята армията да участва в охраната на границата и добави, че България ще поиска допълнителна помощ от Европейския съюз за бежанската криза в страната.

Има социално изключване на хора и те са податливи на подобни влияния като промяна на религията и възгледите и тази тема сега е на дневен ред особено след случилото се във Франция, смята Калфин.

Промените в пенсионната система целят пенсиите да станат по-адекватни, тъй като в момента те са страшно ниски, коментира Калфин уточни, че няма проблеми нито в Националния осигурителен институт (НОИ), нито в частните пенсионни фондове, но трябва да се провери до колко двете системи са съвместими.

"В момента няма предвидимост в пенсионната система, през декември месец хората не знаеха кога ще се пенсионират", защити той предложените от правителството промени.

В края на 2014 г. ГЕРБ предложиха редица промени в пенсионната система, според които осигуряващите се, които са родени след 1959 г., ще могат да пренасочат еднократно вноската си за втора пенсия от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ).

"Ако не се приеме тази визия за пенсионната система, аз не виждам аз и АБВ с какво ще бъдем полезни", добави Калфин.

"Голямото предизвикателство за мен като министър е да приключим разговорите за пенсионната система, и то в началото на годината", каза още социалният министър.

Като основен приоритет на социалното министерство за 2015 г. Калфин посочи справянето с младежката безработица и социалното включване на "маргинални" социални и етнически групи.

"В България съществува огромна бедност и големи групи хора са на практика изключени от обществото, това е много опасно",  аргументира се вицепремиерът.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати