19 Април 2024 г. Петък

Руската преса: Може да стане по-лошо от 2008

2015-01-12 21:00:47
Руската преса информира и коментира днес огласеното в петък решение на международната рейтингова агенция Fitch да понижи дългосрочния суверенен рейтинг на Русия в чуждестранна и национална валута с една степен, от "BBB" на "ВВВ минус" при негативна перспектива.

"Независимая газета" пише, че според руски икономисти дефолтът на правителството би бил възможен само в случай на поредица погрешни действия на властите и то не преди да изминат две години. Вестникът посочва, че снижаването на руския рейтинг е заради рязкото влошаване на перспективите за икономическо развитие на страната в сравнение със средата на 2014 г. и на фона на падането на цените на петрола, снижаването на курса на рублата и повишаването на лихвения процент. 

Изданието цитира становището на неназовани анализатори, че се е оправдала прогнозата им за свиване на валутния резерв на Русия и че независимо от факта, че въвеждането на плаващ валутен курс е забавил този процес, в края на м.г валутният резерв е съставлявал 390 млрд. долара, с над 120 млрд по-малко от края на 2013 г. 

Приведено е и мнението на заместник-председателя на икономическата комисия към Съвета на федерацията Сергей Шатиров, че рейтингите до голяма степен са политически обусловени.

"Често те се използват като средство за натиск върху икономиката и политиката на Русия", казва руският сенатор, която е убеден, че руската икономика е достатъчно балансирана и има натрупани огромни резерви, включително в злато.

Наличието на златен резерв е гаранция, че Русия няма да изпадне в суверенен дефолт, твърди пред вестника и Никита Маслеников от Института за съвременно развитие. Но според него опасността е в друго - държавните компании в Русия създават повече от половината БВП и ако в тези компании възникнат проблеми единственият техен гарант би бил държавата, пише "Независимая газета".

Във водещия си материал "Комерсант" констатира, че цената 50 долара за барел петрол не е предвидена в прогнозите. 

Предновогодишните антикризисни разработки загубиха актуалност още през първите дни на новата година, защото те се базираха на средногодишна цена от 60 долара за брент. Деловият всекидневник посочва, че конюнктурата може да се промени към добро, но фактът сега остава - бюджетните проекти от миналата година вече са негодни.

Според "Комерсант" това е първият случай, когато икономиката на Русия започва годината без някаква горе-долу актуална икономическа прогноза. Досега най-неблагоприятният сценарий за властите са предновогодишни разчети на министерството на финансите, изготвени на база 60 долара за барел през 2015 и 70 долара за барел през 2017 г. Тези разчети сочат, че в такава ситуация икономиката на Русия ще се съкрати с 4 на сто. Ако цената на петрола падне до 40 долара, продължава вестникът, положението ще стане по-лошо, отколкото по време на кризата през 2008 г, и това ще наложи спешна промяна на
икономическия курс. 

"Комерсант" отбелязва, че още в края на миналата година източници от Кремъл са давали знак, че може да бъде възстановен контролът върху движението на капитали. 

"Ведомости" твърди, че за разлика от 2008 г. сега падането на цената на петрола може да бъде не циклично, а дългосрочно явление - за период от 10 и повече години. Вестникът пояснява, че сега сред факторите за намаляване на цената са най-напред развитието на нови технологии за добив, енергоспестяването и въвеждането на алтернативни източници на енергия. Друг фактор е очакваният спад в потреблението на петрол в Китай заради намалелият темп на растеж. 

"Ведомости" отбелязва също, че "засега в света има предостатъчно петрол" и че тези дни запасите в петролните хранилища на САЩ са достигнали поредните рекордни размери.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати