18 Април 2024 г. Четвъртък

Менда Стоянова нападна КПНРО за отказа да бъде отнет лицензът на KPMG

2015-01-10 22:13:52

Решението лицензът на "KPMG – България" да не бъде отнет е меко казано странно. Това каза пред Агенция "Фокус" председателят парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

"Това, което всъщност са констатирали служителите на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО)*, е, че при извършването на тези одити, одиторите от "KPMG – България" са направили значителни пропуски. Много често изводите, които са записани в техните доклади не отговарят на одиторските доказателства, които са събрани. Липсват такива и много други от тях си противоречат. Всичко това доказва нарушение на банката при поддържане на документацията, което пък от своя страна би трябвало одиторът по одиторските стандарти да го оцени като индикация за измама", заяви Стоянова.

По думите й, когато одиторът оцени подобна индикация за измама, променя начина, по който извършва своите одити и се задълбочава именно в търсене на тази измама. "Ако това се беше случило и одиторът беше спазил стандартите и беше свършил качествено своята работа, много по-рано щеше да открие това, че има непълни кредитни досиета, че няма вписани обезпечения по кредити, че са давани кредити на свързани лица, макар на първо четене на пряко ниво те да не са формално свързани. Всичко това вероятно, ако се беше случило, нямаше да доведе до фалита на КТБ", обясни Стоянова.

Тя посочи, че знае, че не може да се хвърля цялата вина за това, което се случи в КТБ на неговия одитор "KPMG – България", но той е един от контролните органи, на които държава разчита, клиентите на банките разчитат, освен Банковия надзор и Комисията за финансов надзор.

"Това са пропуските и несвършената работа на "KPMG – България". За мен е много по-притеснителен начинът, по който КПНРО, надзорният орган на държавата, реагира. Тя не намери основание да накаже с отнемане на лиценз нито предприятието, нито двамата одитори, които са заверявали отчетите. Още повече, че единият от тях има сериозен конфликт на интереси, което е доказано. За мен това безсилие на КФН всъщност трябва да бъде разчетено като безсилие на държавата. Много често ние говорим за това, че държавата не може да се справя със своите функции, но какво е държавата?”, допълни Стоянова. Според нея държавата е всеки един от нас там, където работи, където в случая го е избрало Народното събрание, за да осъществява надзора на държавата, както и там, откъдето получава парите си. Тя подчерта, че всеки трябва да носи отговорност за това.

Какво се случи с "KPMG - България"

Заради „значителни пропуски и липса на логика при извършените одити на отчетите на КТБ в периода 2009 - 2013 година” Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) наложи глоба от 100 хил. лева на „KPMG – България”. За всяка от годините през периода 2009-2013 включително се налага глоба от по 20 хил. лева. Глобени ще бъдат и двама служители на одитора, без да се посочва кои са те. Единият е санкциониран с 40 000 лв., а другият - с 60 000 лв.

След решението в агенция ПИК беше тиражиран слух, че са предлагани 300 хил. евро на членове на комисията, за да не бъде отнет лицензът на одитора. Двама от членовете на Комисията изразиха готовност да разкрият как са гласували, ако бъде взето решение за това.

* Дейността на КПНРО се финансира от държавния бюджет чрез бюджета на Комисията за финансов надзорКПНРО има председател и четирима членове, като мандатът им е четири години. Председателят на комисията се избира от Народното събрание по предложение на Комисията по бюджет и финанси. Председателят и членовете на комисията не могат да бъдат избирани за повече от два последователни мандата.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати