Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Окт 16
Начало arrow Икономика arrow Колко кода са нужни, за да видиш вноските си за пенсия

Колко кода са нужни, за да видиш вноските си за пенсия

  Print E-mail
2015-01-10 12:25:43
източник: dnevnik.bg

Отбелязан знак "+" за внесена пенсионна осигуровка за един от месеците на 2009 г. в онлайн системата на Националния осигурителен институт (НОИ). Общо 0 лева за същия месец в електронните системи на пенсионния фонд и Националната агенция за приходите (НАП). Същевременно работодателят е превел вноската.

До тази информация стига читател на "Дневник" в началото на тази година, след като е взел и трите необходими кода за проверка - по един персонален идентификационен код (ПИК) от НОИ и от НАП, както и още един код от съответния пенсионен фонд. Все още не е известно какъв и чий е пропускът, но със сигурност не е на работещия. Това е само един от примерите, който показва, че именно той - като засегнатата страна, трябва да търси решение от институция на институция, всяка от които има различен код за достъп до част от информацията.

В търсене на пенсионния фонд

Ако, например не знаеш, а искаш да провериш в кой пенсионен фонд отиват осигуровките ти, е необходим код от НАП. При опит на репортер на "Дневник" да получи този код от клон на данъчните в центъра на София, служителите посочиха, че това става само в клона по постоянен адрес. С този код от тази година е възможно подаването на годишната данъчна декларация за доходите онлайн, а не само с електронен подпис.

На въпрос към служител дали в системата на НАП с въвеждането на кода се разбира и в кой пенсионен фонд си, той пренасочи към НОИ. В осигурителния институт пък уточниха, че с кода за тяхната система такава информация няма, а са написани изплатените болнични и дали в дадения месец е постъпила вноска за пенсия при тях, като това е отбелязано със знака "+".

В клона на НАП по постоянен адрес служител първоначално също прехвърли въпроса за фонда към НОИ, но след като разбра, че от осигурителния институт са пренасочили този въпрос към тях, заяви, че след получаването на техния код, "ще се види какво има в системата ни". Код във втория работен ден на годината - 6 януари,не можеше да се получи, защото системата на НАП не работеше, заради обичайно годишно счетоводно приключване. По принцип процедурата отнемала няколко минути.

И все пак не НОИ, а НАП

Информация за пенсионния фонд без код можели да дадат от отдела на данъчните "Допълнително задължително пенсионно осигуряване", който в София в момента се намира на ул. "Врабча" 23. На първия етаж, в стаи 9 и 10, информация за фонда се дава сравнително бързо срещу документ за самоличност.

Системата на данъчните проработи на 7 януари. Проверка на репортера на "Дневник" показа, че с кода на НАП информация кой е фондът и какви са постъпилите вноски има въпреки твърденията на служителите на данъчната администрация.

Все пак, за да е изцяло потвърдено, че в отделните институции информацията за един и същ човек не се различава, следва проверка и в системата на съответния фонд. Всеки фонд има различна практика, някои изискват задължително гражданинът да посети офис, други - установяват самоличността на клиента си по телефона или мейла с въпроси за лични данни. След получаването и на третия код, вече може да се провери дали парите са постъпили по личната партида.

Цялото обикаляне от офис на офис отне няколко часа от два работни дни. Като не се включва решаването на проблем, какъвто читателят на "Дневник" е установил. Тогава обикалянето продължава.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Според КЗК сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите надолу по веригата.Относно пазара на разпределението на електрическа енергия придобиваната група е с естествено монополно ...
  Новини Снимка: pixabay.comФинансовите министри на страните от еврозоната обявиха готовност за приемането на България в механизма ERM II, т. нар. чакалня на общата валута след около година. - - В изявление ...
  Новини Пенсионерите с пенсии до 321 лева включително ще получат 40 лева коледна добавка.Тя ще бъде изплатена заедно с декемврийските пенсии. Това съобщи социалният министър Бисер Петков, ...
  Новини Годишните винетки вече ще важат за период от една година от датата на купуване на стикерите, а не до края на календарната година, както е до сега.Това се предвижда в проект на постановление за ...
  Новини 1,133 млрд. лв. по-малко приходи в бюджета, ако се въведе необлагаемия минимум от 510 лв. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, който е бил ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?