27 Април 2024 г. Събота

Премиерът на Франция: Има грешки в работата на спецслужбите

2015-01-10 09:46:31
Френският премиер Манюел Валс призна, че в работата на спецслужбите са допуснати грешки. 

"Когато за три дни загиват 17 души, това значи, че, очевидно, са допуснати грешки", каза той в ефира на новинарския канал БФМ, цитиран от ТАСС. Валс обаче не уточни, ще последват ли някакви санкции в близките дни.

Едновременно с това той съобщи, че след кървавата разправа в редакцията на "Шарли ебдо" в сряда и последвалите го в Париж и на север от столицата вземания на заложници, във Франция са засилени мерките за сигурност. Премиерът напомни, че в някои случаи религиозни екстремисти "преминават терористично обучение в Сирия и Ирак", а след това "се връщат във Франция".

Именно по този път са минали братята Саид и Шериф Куаши, които разстреляха журналисти и двама полицаи в редакцията на "Шарли ебдо", а след това в продължение на две денонощия се укриваха недалеч - на около стотина км - от Париж.

Вчера прокурорът на Париж Франсоа Молен съобщи, че по делото за терористичния акт са задържани 16 души. Според думите му става дума за лица, които така или иначе са свързани с братята Саид и Шериф Куаши.

Както уточни прокурорът на Париж, през 2011 г. Шериф Куаши е живял в Йемен, където е контактувал с активисти на Ал Каида. Именно той е послужил за свързващо звено с третия застрелян терорист - Кулибали. 

Същевременно АП съобщи, че Ал Каида от Арабския полуостров е организирала нападението срещу френското сатирично издание "Шарли ебдо" “като отмъщение за честта" на ислямския пророк Мохамед.

Ако това се потвърди, нападението ще бъде първият път, в който йеменският клон на Ал Каида извършва операция на запад, след поне два предишни опита, отбелязва Асошиейтед прес.
Малко след това висшият духовник в групировката Шейх Харис ан Надхари разпространи запис на страницата й в Туитър, в който коментира "благословения рейд в Париж". Надхари заклеймява "мръсните" французи и ги нарича "глави на безбожието, които обиждат пророците". 

Той хвали "героя муджахидин", за когото заявява, че "им е дал урок и им е показал пределите на свободата на словото"Как може да не се борим с онези, които обиждаха нашия пророк, очерняха нашата религия и се биха с правоверните"За вас е по-добре да спрете да удряте мюсюлмани, за да можете да живеете в мир. Но ако само искате война, тогава ликувайте, няма да се радвате на мир, докато водите война срещу Бог и пророците му и се биете с мюсюлмани".

Свидетели на нападението от сряда в Париж казаха, че Саид Куаши, по-големият от двамата братя, които щурмуваха офисите на "Шарли ебдо", засвидетелствал вярност към йеменската групировка по време на атаката. Неговият 32-годишен брат Шериф Куаши, е осъждан за тероризъм през 2008 г.

Според американски длъжностни лица френските власти са знаели, че Куаши е пътувал до Йемен, но не е ясно дали са знаели какво е правил там. Все пак французите са поставили и двамата под наблюдение. 

Според длъжностните лица братята достатъчно дълго са водили нормален живот, така че френските власти са започнали да ги разглеждат като не толкова голяма заплаха и са вдигнали наблюдението.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати