24 Април 2024 г. Сряда

България е все по-добро място за вложения, рекламира ни Лукарски в САЩ

2015-01-09 16:46:07

Елате в България, това е инвестиционна дестинация с доказан успех, която се превръща във все по-добро място за вложения.

Този призив отправя министърът на икономиката БожидарЛукарски в интервю, дадено за The American Times.

В медийната си изява пред престижното издание Лукарски твърди, че идеалната американска компания, която би искал да види реализирана у нас, е „Боинг". Но като цяло, всички експортно ориентирани производители с  висока добавена стойност са желани, уточнява икономист номер едно.

Според Лукарски у нас не са малко секторите, които предлагат в краткосрочен план възможности за американските инвеститори - става въпрос за ключови елементи от държавната икономика като транспорт, инфраструктура, ИТ и енергетика. Реални възможности има и за съвместна работа в секторите промишленост, търговия на дребно, минната индустрия, финансовото посредничество и недвижимите имоти.Съществуват и други сериозни възможности за инвестиции у нас, като летище Стара Загора, например, което се нуждае от преструктуриране, сочи Лукарски.

Става ясно, че министърът на икономиката се стреми къмстимулиране развитието на иновативни фирми в България, като за осъществяването на тази цел се налага и разработването на специфична правна рамка, която да способства за развитието на иновативни идеи от конкурентноспособни компании.

Като цяло, обаче, правителството трябва да работи в посока провеждането на редица сериозни реформи в много области, като само по този начин можем да достигнем нивото на напредналите европейски държави. Всички ние вече полагаме усилия в тази посока. Още повече, че трябва не само да се изравним с външните ни партньори, но и посредством вътрешните ни правила да осигурим равнопоставеност. Чужденците определят като крайно негативен фактът, че не всички фирми се третират по еднакъв начин. Поради тези причини правните реформи по отношение на бизнеса са първото нещо, по което работим в рамките на моя мандат, хвали се Лукарски пред американската медия.

Министърът обявява, че се стреми към повече прозрачност и затова с екипа му е непоколебим по отношение на създаването на платформа за електронно възлагане на обществени поръчки, която трябвало да се реализира в рамките на 2015 г. Той изтъква и това,че се работи по електронна администрация, включваща електронно подаване на документи и оценка на различни проекти, които се разглеждат в рамките на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

Една вълнуваща нова инициатива е план за стимулиране създаването на така наречените "клъстери" на малки и средни предприятия, които ще им позволят по-голям достъп до пазарите извън ЕС, особено в САЩ, където българските продукти имат дългогодишни традиции, споделя Лукарски.

За да спори повече работата му, министърът приписва заслуги и на решението за разделение на доскорошното Министерство на икономиката, енергетиката и туризма на три различни ведомства. Имахме нужда от особена насоченост към този сектор и един човек не може да се справи с ежедневната работа на тези три много важни министерства, аргументира се той. По думите му министърът е провел разговори по въпроса с четирима негови предшественици на министерското кресло, които единодушно преценили, че управлението на трите ведомства едновременно намалявало способността им да бъдат толкова ефективни, колкото е необходимо. В действителност, те всички заявиха, че малко ми завиждат сега, защото мога да се съсредоточа върху икономиката, признава Лукарски.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати