23 Април 2024 г. Вторник

Каролев: НОИ никога повече няма да си покрива разходите

2015-01-09 13:57:24

Не трябва да се разчита преди всичко и само на НОИ, държавата трябва да стимулира спестяванията на гражданите под различни форми и особено тези, които са в пенсионни фондове.

В това е категоричен финансовият експерт Владимир Каролев. В коментар за бъдещето на пенсионната реформа в студиото на Нова телевизия, той посочи като положителни системи, от които България може да вземе пример - Швеция, Холандия, дори и Полша. Именно в първите две страни още в средата на 90-те години държавата е започнала да стимулира именно в тази посока гражданите, така че в моментанатрупаното в частните пенсионни фондове се равнява на Брутния вътрешен продукт.

Владимир Каролев беше категоричен, че НОИ никога повече няма да може да си покрива разходите.

Причина за това са два дълготрайни и необратими демографски фактора. Първият, че тези, които влизат в пенсионната система като работещи са трайно по-малко от самите пенсионери.

Не можем да се върнем към семейства с 3-4 деца, това трябва да е ясно", коментира Каролев. Вторият факт е, че благодарение на развиващото се здравеопазване живеем по-дълго.

Така Владимир Каролев аргументира мнението си, че по никакъв начин не бива да се противопоставят НОИ и частните фондове, както в момента се случва, а трябва да се развиват и двата стълба едновременно.

Каролев призова и да не се спекулира със сумата, която частните фондове печелят от сметките на гражданите. "Тя е напълно в границите на нормалното, около 1%Слава Богу, вече има търсачки и всеки, който знае малко западни езици, може да потърси и да види как е в останалите страни", допълни съветникът на икономическия министър.

Според синдикалиста Кръстьо Петков процентът на печалба на частните пенсионни фондове е повече и то 3 до 5 пъти, по думите му, повече отколкото в други държави.
Петков обаче припомни, че на 20 януари ще излезе разчетът на Комисията за финансов надзор и тогава ще се видятдействителните цифри и проценти.

Положителното в моментната ситуация, според него е това, че "хората разбраха, че има частни пенсионни фондове". Кръстьо Петков призова както фондовете, така и държавата да се бръкнат в джобовете и да започнат масирана кампания по финансово ограмотяване, от която действително се нуждае българският народ.

Основната теза на Кръстьо Петков е, че в пенсионната система трябва да се развиват и двата стълба - държавното и частното пенсионно осигуряване.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати