28 Март 2024 г. Четвъртък

Терористите Куаши обкръжени, искали да умрат като мъченици

2015-01-09 13:54:08

Саид и Шериф Куаши са заявили, че исат да умрат „като мъченици". 
Това е казал депутатът от департамента Сена и Марна Ив Албарело в ефира на телевизионния канал iTele. По думите на Албарело, изявлението си братята са направили в разговор, който е осъществен днес в рамките на операцията. 
Източници потвърдиха, че с терористите е осъществен контакт.

В момента специалните части на Франция провеждат операция по залавянето на нападателите терористи Саид и Шериф Куаши. Операцията се провежда в град Дамартен ан Гоел, на 40 км североизточно от Париж. 
По информация на CNN операцията вече е на фаза "неутрализиране".

Градът е пълен с полицаи с тежко въоръжение, навсякъде има полицейски автомобили и линейки, бронирани машини. 
Територията, която е блокирана от полиция и спецчасти, се посочва като промишлена зона. терористите са се скрили в сграда на печатница. В небето кръжат полицейски хеликоптери

Издадено е нареждане болниците в Дамартен ан Гоел да минат в режим на спешна готовност, заради евентуален поток от ранени по време на операцията по обезвреждането на терористите.

Двамата братя Куаши, които в сряда нападнаха редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо", са взели заложници. Засега няма официално потвърждение на броя заложници обаче. Според информация на BBC заложникът е един.

По-рано днес френски медии съобщиха за двама загинали и около 20 са ранени при престрелка североизточно от Париж, в района, където за последно бяха забелязани заподозрените за нападението над "Шарли ебдо"  - в департамента Сена и Марна.
Според агенция Новости френската прокуратура не потвърждава информацията за загинали и ранени.

Контактна група към Националната полиция на Франция на своята страница във Фейсбук публикува молба към журналистите да не снима мястото на операцията, за да предават сведения на терористите за разположението на полицията и спецчастите.

 

 

По съобщения на Le Figaro самолетите, които пътуват по маршрут с кацане на летище „Шарл де Гол” в Париж, се отклоняват, за да избягват територията на Дамартен ан Гоел.
Две писти за кацане на летището също така са затворени във връзка с операцията по залавянето на терористите.

Второ денонощие продължава акцията по издирването на нападателите над редакцията на сатиричния вестник "Шарли ебдо" в Париж.

Междувременно френският президент Франсоа Оланд даде пресконференция във френското вътрешно министерство, която не хвърли каквато и да е светлина около обсадата на двамата терористи в Дамартин ан Гоел, като той не взе отношение спрямо обсадата. 
Оланд каза, че тези, които ще вземат участие в планираните демонстрации през уикенда, ще бъдет защитени от полицията. 
Той приветства силната „международна солидарност" за Франция покрай кървавия атентат. 
Оланд заяви, че има доверие в начина, по който силите за сигурност се справят с последиците от нападението срещу редакцията на „Шарли ебдо", добавайки, че „имам доверие в нашата страна. Нашите възможности са по-добри, когато сме заедно".

По-рано се предполагаше, че братята Саид и Шериф Куашисе укриват в Северна Франция. Според RTL  властите са се съсредоточили върху огромния горски масив Рец, в близост до който се намира градчето Вилер Котре.

От четвъртък елитните части на жандармерията и националната полиция претърсиха региона Пикардия, където беше обявена максимална терористична тревога. През нощта френските сили са патрулирали по пътищата, проверявали са автомобилите, претърсвали са градини на частни къщите и улици.

Тази сутрин стана ясно, около 88 хиляди служители на сигурността - полицаи, военни и спецчасти участват в залавянето на терористите, която тече вече трети ден.

Френските власти вече са задържани девет души, повечето от тях близки на двата братя Куаши, съобщава Интерфакс.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов потвърди цифрата на задържаните и заяви, че „със сигурност може да се каже, че Саид е бил един от нападателите", тъй като е бил идентифициран по снимка.

Вчера сутринта двамата братя нападнаха бензиностанция в град Вилер Котре, като са откраднали бензин и храна. Нападателите са избягали с бяло „Рено Клио", на чиято задна седалка е имало оръжие, а номерът на колата е бил покрит.

Докато местни клонове на "Ал Кайда" в Близкия изток и Африка, както и "Ислямска държава" поздравяват тримата терористи от Париж заради това, че "са отмъстили за обидата срещу пророка Мохамед и исляма" и обещават, че "това са първите капки кръв", то редица европейски държави вече повишиха нивото на тревога и предупредиха за подготвяни нови терористични актове.

Още вчера бе съобщено, че властите във Великобритания вземат мерки по засилване сигурността на граници, пристанища и влакове.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер заяви, че не изключва терористични атаки на територията на страната.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати