24 Април 2024 г. Сряда

Татяна Дончева: Какви са отношенията между Борисов и Алексей Петров?

2010-09-11 12:28:13

Върху каквото и да се съсредоточи специализираният съд, ако това ще бъдат подбрани съдии, които да правораздават независимо от закона и доказателствата, резултатът е все същият, заяви в предаването "От петък до петък" Татяна Дончева. Бившият депутат от БСП и един от лидерите на Движение 21 коментира последното становище на премиера Бойко Борисов специализираните съдилища да се занимават с организираната престъпност, а не с корупцията във високите етажи на властта.

"По-икономично ще му излезе да отвори "Белене" и тук-таме някой и друг лагер и да се справя с нещата без съд. Няма защо да се маскарят съдии, които вероятно някъде са прегрешили и те разполагат с компромати срещу тях, за да ги натискат как да правораздават. Просто няма смисъл", каза Дончева, визирайки премиера. Според нея има квалифицирани и не чак толкова квалифицирани съдилища.

"Но обикновено големите съдилища, където има много съдии и възможна специализация, може да се постигне задоволително ниво. Ако доказателствата, които са събрани, са нещо различно от първото дело на Маргините, което трая 4 години не защото няма специализиран съд, а защото делото беше така започнато и така карано, че няма как да излезе - с измислени свидетели с по няколко убийства, които се споразумяват с прокуратурата как да свидетелстват за неща, които им се поръчват, а на които те не са свидетели - резултатът накрая ще бъде, че ще започнат едни отмятания по време на процеса, ще се накъсат другите доказателства и нищо няма да излезе. Проблемът на ГЕРБ не е, че трябва да отчетат някаква поредна акция със специализиран съд. Не, проблемът е разследването и събирането на доказателства, годни за процес. Това нещо какъв специализиран съд им го решава? Никакъв", твърди тя. Според Дончева на рейтинг ще го докарат, на в резултати от делата се съмнява.

Виждам, че по делата срещу Алексей Петров доказателствата се късат, посочи бившата депутатка, която в момента е адвокат. "Първото дело с отвличанията беше спряно на много ранна фаза като разследване заради начина, по който тръгна, защото просто те са дилетанти и смятат, че като стигнат до трима-четирима физически изпълнители, които са им известни поради връзките им с престъпния свят, това решава нещата. А тук има една много по-дълга верига, включително с пипала вътре в самата МВР-система. Ама това, че са спрели отвличанията - и какво? Добре, ще се споразумеете там с едни хора да се спре временно. Не сме решили проблема", обясни Дончева.

Тя напомни, че в делото на Алексей Петров дотук има няколко свидетели, които имат граждански отношения с него, и то сложни, при които те са били също неизправни ... "Не мисля, че съм някакъв пророк да ви кажа, че по време на процеса ще се извадят истинските граждански отношения и ще стане ясно, че той не може да издържи. Още повече, че прочетох тук тези дни в един вестник, че в месеца преди задържането на Алексей Петров той има много голям брой разменени телефонни разговори и SMS-и с премиера. И част от тях, и то достатъчно добра, излиза от премиера. Сега какво да си говорим, какви са всъщност техните отношения? Откога са, защо са, какво следва от тях, какво не следва?", пита лидерът на Движение 21.

Тя смята, че потвърждаването на мерките без оглед на доказателства също ще изиграе накрая много неприятна шега, макар и не на това правителство. "Но ще си уреждаме въпроси с обезщетения на незаконно задържани лица", смята Дончева.

Според нея съдилищата не са толкова натоварени, колкото се твърди. "Ама ние сме много натоварени".

Дончева призова медиите да погледнат отчета на прокуратурата пред парламента. Според него най-големият процент дела са за управление на автомобил след управление на алкохол. "Това е нещо, което не е било престъпление преди време и въобще не е имало занимаване на наказателните съдилища с такъв проблем, а всичко си е минавало административно. Между другото то и сега минава административно, но те го водят за наказателни дела. Още през съдилищата не са стартирали процеси за истинска организирана престъпност. Досега говорят за две дела - едното на Митьо Очите, в което те си подписваха нескончаеми спогодби, а другото е за Маргините, завършило с провал, предизвестен при това по начина, по който го правят. Нещата, когато са изнасилени, то си проличава по време на делото", смята бившата депутатка, която дългигодини наблюдаваше работата на правораздавателните органи.

Гражданите се кефят на свирка, обясни Дончева високия рейтинг на управляващите. "Николай Михайлов, моят колега, има една теза, че харизмата се борела с глад. Може би като дойде това време, тогава ще отгърнем тефтерите и на онова, което днес наричат правораздаване, разследване, разработване и т. н. Защото темата с правата на човека - тя не е сама по себе си, а темата с правовата държава и върховенството на закона е ключова. И тези, които се кефят днес, защото смятат, че тях няма да ги стигне и гледат цирка, може би ще получат и друго отношение към това", посочи тя.

Според нея причините за финансовото положение на държавата са липсата на събираемост, която пък е свързана с това, че няма върховенство на закона в бизнеса, няма правила и няма смисъл нищо да се прави. "И бизнесмен да си, и държавен служител да си, по-добре нищо не прави, харчи си готовите пари, доколкото може, стегни си зимнина, буркани, чушки, туршии", съветва лидерът на Движение 21. На забележката, че готовите пари много бързо свършват, тя отвърна, че знае и затова препоръчва да се стегне зимнина.

За всеки човек и за всеки народ е много трудно да признае, че е направил грешка, особено когато изборът е бил твърде емоционален, твърди Дончева във връзка с отношението на гражданите към управляващите. "Когато е бил скептичен и с недомлъвки, е по-лесно и разочарованията се преглъщат по друг начин, но когато е било с много душа, с много емоция, с много радост ...", посочи тя. 

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати