19 Април 2024 г. Петък

KPMG ще бъде глобена със 100 хил. лв. заради одитите на КТБ

2015-01-08 17:38:27
"КПМГ България", част от KPMG, ще бъде глобена със 100 хил. лв. заради "значителни пропуски и липса на логика, при извършените одити на отчетите на КТБ, чиито лиценз беше отнет през ноември.

Това съобщи "Ройтерс" като се позова на Ваня Донева, председател на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори.

По закон максималната глоба при такова нарушение е 20 хил. лв. В случая тя е умножена по пет за всяка от годините, в които одиторът е работил с КТБ.

Глобени ще бъдат и двама служители на одитора като в момента не се посочва кои са те и дали за тях санкцията ще е отделна.

По закон Комисията може да отнеме и да отнеме временно правото за упражняване на дейност за срок от две години на самото одиторско предприятие или на конкретния одитор.

Тази глоба се очакваше след като през декември излезе докладът на Комисията от разследването на дейността на одиторската компания.

В края на октомври от "КПМГ България" обявиха, че одитите са правени по международните стандарти и са били на базата на "предоставена информация и документи на извадкова база и включва оценка на уместността на прилаганите счетоводни политики и преценки, направени от ръководството".

По време на дебатите в Народното събрание по казуса с КТБ по въпроса дали да бъде спасена председателят на временната тогава бюджетна комисия Менда Стоянова посочи сред виновните за случилото се и "КПМГ", която е заверявала отчетите на банката без да има забележки.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати