29 Март 2024 г. Петък

Защитете личните си данни с уникална парола

2015-01-08 15:21:53
Няма такова нещо като абсолютна сигурност в онлайн пространството, но може да подобрите защитата си чрез възможно най-добрата парола, информира ДПА.

Най-добрите пароли често са тези, които най-трудно се запомнят. Затова трябва да се измислят някакви трикове за лесно помнене на поредица букви и числа или да се използват програми за управление на пароли, т.нар. мениджъри на пароли, които помагат да се съхранят кодовете.

На първо място, не използвайте обикновени думи, имена и фрази. 

Хакерите разполагат с инструменти, които автоматично проверяват цели речници с думи, предупреждава германската Федерална служба за информационна сигурност. Това прави още по-трудно измислянето на добра парола. Освен това не е необичайно да се използва една и съща парола за 10 различни сайта.

Все пак как може да се очаква, че човек ще запомни десетки пароли, особено като се препоръчва да бъдат съставени от 8 до 12 символа и да се смесват големи и малки букви със специални символи.

Специалистите препоръчват паролите да се съставят въз основа на изречения, които могат лесно да се превръщат в запомнящи се акроними. Наистина сигурна парола е тази, която сам сте си измислили. Промяната на паролата на три месеца осигурява допълнителна сигурност.

"Мениджърите на пароли" са друга алтернатива.

Те съхраняват криптирани кодове с множествен достъп като потребителски имена и пароли, посочва Марк Флие от германската информационнотехнологична асоциация Bitkom. В този случай потребителите трябва да си изберат една изключително сигурна главна парола, допълва той.

Криптираните пароли след това се съхраняват на персоналния компютър, на флашка или облак, който позволява достъп както от дома, така и от офиса.

Ако искате да се застраховате допълнително, трябва да използвате мениджъра си за пароли само на компютри, в които сте сигурни и които са защитени от вируси, троянски коне.

Винаги помнете, че улеснения като съхраняване на паролата онлайн означава намаляване на сигурността. Хакерите имат по-лесен достъп до сървъри, отколкото до флашки. От друга страна е по-трудно да загубиш данни онлайн, отколкото може да се изгуби флашка.

Ако искате наистина да бъдете в безопасност, можете да помните наизуст паролите си за онлайн банкиране и за електронната си поща, а за останалите да използвате мениджър, отбелязва Флие.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати