25 Април 2024 г. Четвъртък

Художничка отворила на терористите, заплашили детето й

2015-01-08 14:55:54
Художничката Корин Рей, оцеляла от ужаса в „Шарли ебдо“, е жената, пуснала в редакцията терористите, пише британският "Мирър".

Жената отивала към редакцията заедно с детето си, когато била заплашена с оръжие от атентаторите да набере кода, с който се отваря вратата на офиса. Така жената заедно с детето си изгледала убийствата изпод бюрото си. По това време в списанието се провеждала редовната оперативка.

„Взимах дъщеря си от детската градина, бяхме вече пред сградата, когато мъжете ни заплашиха“, разказва тя.

Корин, която рисува за списанието с прозвището Коко, твърди, че нападателите се похвалили, че са от Ал Кайда.

„Стреляха по Волински и Кабу“, разказва тя. „Всичко продължи около 5 минути. Бях се скрила под бюрото. Те говориха на перфектен френски и твърдяха, че са от Ал Кайда“, допълва още тя.

Друг карикатурист от „Шарли ебдо“, Ренал Лузие, се успал за работа. Съпругата се разплакала от щастие, когато разбрала, че мъжът й е жив и здрав. „Съпругът ми и аз се събудихме половин час по-късно от обичайното. Така той стигнал на работа след атентата. Знам, че той е добре, но всичко това ме плаши много“, разказва тя.

Свидетел разказва, че е чул силна стрелба, преди един от убийците да отвори вратата на офиса й и да попита къде се намира редакцията на „Шарли ебдо. „Беше въоръжен, ние се отдръпнахме. След като си тръгна, чухме стрелба. Отидохме до прозорците, имаше двама мъже с оръжия, говореха на лош френски“, разказва тя. „Викаха и стреляха. След това видях как напускат сградата, имаха кръв по ръцете си“, допълва още тя.

Беноа Бринже, който работи на първия етаж на сградата, разказва, че чул викове на улицата. Видял мъже с качулки и калашници, които влизат в сградата. Обадил се на полицията. „След минута чухме много, много силна стрелба“, разказва той. След това се качили с колегите си на покрива. След 10 минути видял въоръжените мъже да напускат сградата, последвала нова стрелба.

Флоренс Пувил, асистент по продажби, който работи точно срещу „Шерли ебдо“, станал свидетел на момента, в който нападателите влезли в редакцията. „Видях мъже с големи оръжия като калашници, бяха навън, след това чухме стрелбата. Имаше две момчета, които излязоха от сградата и започнаха да стрелят“, разказва тя. „Легнахме на пода, крихме се зад бюрата, те не стреляха само по „Шерли ебдо“, стреляха навсякъде“, твърди още Пувил. По думите й мъжете били облечени във военни дрехи, приличали на войници.

„Когато отидох там, миришеше на барут, с колегите ми помогнахме на служителите на спешна помощ“, разказва мъж, притекъл се на помощ в първите минути след атентата. „Сцената беше изключително жестока, по стаите лежаха хора в локви от кръв“, разказва той. Кръв имало и по стълбите.

Един от служителите разказва как парамедиците отчаяно се опитвали да помогнат на един от пострадалите. „Беше ужасно, знаехме, че човекът е в много тежко състояние, защото лекарите дори не се опитаха да го закарат до болница. Те просто се опитваха да го спасят на улицата“, разказва той.

Мъж, живеещ в близост до сградата, твърди, че чул около 30 изстрела първоначално. Пет минути по-късно последвали още около 20 изстрела. Друг мъж разказва как след пристигането на полицията започнала масова престрелка.

Жил Буланже разказва, че негов съсед му казал, че има въоръжени мъже в сградата. Заключил всички врати. След изстрелите погледнал през прозореца и видял престрелката с полицаите. „Човек би си помислил, че това е военна зона“, твърди той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати